VojvodinaCafe - Vojni aerodrom u Somboru postaje civilni?
 • Vojni aerodrom u Somboru postaje civilni?

  Bivši vojni aerodrom u Somboru uskoro bi mogao da preraste u prestižnu civilnu vazduhoplovnu luku za saobraćaj najvećih putničkih i teretnih aviona. To je interes grada i regiona, ali je potrebna saglasnost Ministarstva odbrane. Ovaj aerodrom, tvrde u Somboru, ima sve uslove da postane i alternativni za beogradsku vazdušnu luku "Nikola Tesla", prenose Novosti.  - Procenjujemo da bi vrednost robe i usluga buduće civilne vazdušne luke iznosila stotine miliona godišnje, a od poslova na rekonstrukciji, preko zapošljavanja na aerodromskim i u pratarećim službama, kroz turizam i druge uslužne delatnosti i nove investicije, koje bi nova vazdušna luka generisala, bilo bi moguće uposliti više stotina ljudi - kaže Goran Nonković, koordinator radne grupe.

  Geografskim položajem, infrastrukturom i potencijalima regiona već sada je predmet interesovanja mogućih investitora, a posle dve decenije od prvih koraka, sazrela je ideja da aerodrom može da bude prekretnica u razvoju grada i regiona. Smešten je između evropskih koridora sedam i 10, na pola puta između Sombora i apatinske dunavske luke, bescarinskih zona u dva grada, okružen mrežom plovnih kanala sistema DTD sa somborskim pristaništem, dvadesetak kilometara od mostova preko Dunava kod Bezdana i Bogojeva.

  - Prostornim planom Republike Srbije, aerodrom je predviđen za obavljanje civilnog međunarodnog saobraćaja i sada je na nama da te potencijale iskoristimo, nađemo investitore i pretvorimo ga u vazdušnu luku najviše kategorije za šta postoje svi uslovi - veli Nonković.

  Aerodrom se prostire na 700 hektara, a raspolaže betonskom pistom od 1.800 metara sa mogućnošću produženja do 2.500 metara. Uz rekonstrukciju piste, oštećene u NATO bombardovanju, bilo bi omogućeno sletanje transportnih aviona i najprestižnijih putničkih letilica, kao što su poslednji modeli "erbasa" i "boinga".

  - Detaljan urbanistički plan, idejno rešenje i glavni projekat za rekonstrukciju poletno-sletne staze urađeni su još devedesetih godina prošlog veka. Tada je prilika propuštena, a sada moramo da je iskoristimo - pojašnjava Nemanja Živadinović, tadašnji direktor Aerodroma Sombor u izgradnji, sada član radne grupe.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od Samuraj
   Samuraj -
   Dobra je to ideja ali mislim da u dogledno vreme od toga posla neće biti niša. Osim poletno-sletne staze na tom aerodrumo teško da bilo šta odgovara viskim standardima civilnog aerodruma i saobraćaja uopšte. Dovodjenje aerodruma u takve standarde da taj objekat može postati civilni aerodrum košta toliko novca da mi to ne možemo da platimo.Takve i slične ideje već postoje za neke vojne aerodrume, najavljuju se aktivnosti u sredstvima javnog informisanja, skupljaju se verujem i politički poeni, a onda sve pada u zaborav i avioni ne lete. Putnici i dalje putuju iz Beograda sa aerodruma Nikola Tesla.

   Zbog čega ovakav pesimistički stav? Prvo, most preko Dunava, mislim na drumsko-železnički još uvek nije završen u Novom Sadu i ne zna se ni kada će biti otvoren za saobraćaj. Nismo u stanju da rešimo taj problem već punih 16 godina kao mnogo jednostavniji, a ne da otvorimo tri aerodruma za civiln saobraćaj (Kraljevo, Užice i sada Sombor). Nismo u stanju ili ne postoji dobra politička volja? Možda je bolje da ne širimo temu.

   Voleo bih da grešim, voleo bih da se vrlo brzo čuju mlazni motori civilnih aviona kako poleću iz Sombora, voleo bih da putnici iz cele Evrope i sveta putuju iz Sombora i u Sombor ali nisam otimista. Živi bili pa videli ...
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali