VojvodinaCafe - Ima se - može se u somborskoj JKP "Čistoći"
 • Ima se - može se u somborskoj JKP "Čistoći"

  Aktivisti somborskog Pokreta “Dosta je bilo” obelodanili su podatke o troškovima reprezentacije u JKP “Čistoća”. Prema njihovim nalazima u preduzeću zaduženom za održavanje čistoće za godinu dana potrošeno je 147 litara žestokog alkoholnog pića i pola tone kafe. Samo u jednoj javnoj nabavci vrednosti oko milion dinara zahtevalo se izričito na isporuci brendiranih alkoholnih pića kao što su viski “džoni voker”, “balantajns” i rakija ”žuta osa“.  - Iz ove javne nabavke teško da možete da se utvrdi da li je osnovna delatnost JKP „Čistoće“ ugostiteljske usluge ili ono zbog čega je osnovano, a ovo je samo mali primer bahatosti koja traje već nekoliko godina - ističe Danijel Mirkov, prvi čovek ovog udruženja.

  Nikola Pajić, direktor “Čistoće” ne spori iznete podatke, ali tvrdi da su zastareli – Oni su još iz 2012, kada nisam bio na čelu preduzeća. Vodimo računa o svakom dinaru, pogotovo za ove namene, a od kada sam preuzeo dužnost direktora, nisam potpisivao nabavke toga tipa - kaže Pajić, koji je i na čelu somborskog SPO.

  - Nažalost, ništa se nije promenilo. Dosta je bilo nenamenskog trošenja i arčenja para građana. Tvrdimo da bi cene svih komunalnih usluga mogle da budu i znatno niže kada bi se racionalnije upravljalo tim preduzećima. Komunalna preduzeća su postala protočne stanice za prelivanje sredstava iz budžeta i džepova građana u stranačke kase i privatne džepove, kroz javne nabavke malih vrednosti - naglašava Dragan Nikodijević.

  - Nova vlast došla je sa obećanjima o štednji, racionalizaciji, departizaciji, ali su samo međusobno podelili javna preduzeća i nastavili kao i njihovi prethodnici - ocenjuje Milan Turšek.

  Iz pokreta “Dosta je bilo” najavljuju da će i ubuduće pratiti i analizirati poslovanje i troškove javnih preduzeća i lokalne samouprave, jer iako je to obaveza gradskih čelnika, očigledno je da ne postoji volja za transparentnošću potrošnje koju svi debelo plaćamo, prenosi Blic.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali