VojvodinaCafe - Miodrag Kostić gradi vetropark kod Kule
 • Miodrag Kostić gradi vetropark kod Kule

  Kompanija „MK Fintel Vind” saopštila je da je započela je izgradnju vetroparka u blizini Kule, instalisane snage 9,9 MW, a završetak radova se očekuje do kraja oktobra. Reč je o zajedničkoj firmi italijanske kompanije „Fintel Energia Spa”, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i kompanije „MK Grupa”, prenosi novosadski Dnevnik.  Postrojenje kod Kule sastoji se od tri vetrogeneratora „Vestas“ visine 178 metara, a proizvodiće 27 miliona kilovat sati zelene engergije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Kompanija „MK Fintel Vind” je uložila blizu 15 miliona evra u projekat izgradnje Vetroparka Kula, gde se očekuje otvaranje 50 novih radnih mesta.

  Uskoro će početi i izgradnja drugog vetroparka, u okolini Vršca, ukupne vrednosti 11 miliona evra. Ovo postrojenje proizvodiće dovoljno struje za 5.500 domaćinstava.

  - Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što će ova grin-fild investicija biti realizovana u Srbiji, koju smatram svojim drugim domom – rekao je Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanija „Fintel Energia Spa” i „MK Fintel Vind”.

  - Imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Realizacija projekta izgradnje Vetroparka Kula je značajna jer želimo da pokažemo da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već možete biti i uspešno.

  Kompanija „MK Fintel Vind”, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom takozvane zelene energije pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor u ovoj oblasti u Srbiji, sa projektima snage 300 megavata.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali