VojvodinaCafe - Najviše stranih investicija u Staroj Pazovi
 • Najviše stranih investicija u Staroj Pazovi

  Stara Pazova ima najviše stranih investicija u Vojvodini i sve češće se svrstava među najuspešnije opštine u Srbiji. U posledljih godinu i po, strani investitori su u izgradnju proizvodnih pogona i distributivnih centara u ovom mestu uložili oko 150 miliona evra. Domaće kompanije investirale su gotovo 30 miliona evra. Dozvole, do 30 dana, mamac za investitore. Do kraja godine još 1.000 zaposlenih  Tome su svakako kumovali blizina Beograda i auto-puta, ali Đorđe Radinović (54), prvi čovek opštine, ključ uspeha vidi u dobroj organizaciji administracije. Lokacijske i dozvole za izgradnju investitori ovde dobijaju za najkasnije 30 dana, što je, ispostavilo se, bio pravi mamac. Tako će u industrijskoj zoni, na površini od 1.500 hektara, kad se do kraja godine završe započeti objekti, biti otvoreno oko hiljadu novih radnih mesta, što će za skoro trećinu umanjiti 3.637 evidentiranih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

  - Za dve i po godine otvorili smo 3.200 radnih mesta - kaže Radinović. - Lokalna samouprava učinila je mnogo da strani investitori budu zadovoljni, a pravi primer je "Delez grupa" koja je ovde izgradila najveći distributivni centar na Balkanu i uložila 50 miliona evra. Planiraju da do 2020. godine zaposle više od 750 radnika. Nemačka kompanija "Lidl", takođe gradi distributivni centar. Na 20 hektara uposliće između 450 i 500 radnika. "Delta DMD" već od 1. marta prima 200 radnika, a kompanija "Strejt Nova", koja proizvodi auto-delove, povećala je broj zaposlenih za 120 - nabraja Radinović. - Obećali smo građanima da ćemo u ovom mandatu zaposliti do 4.500 ljudi i to obećanje ćemo i ispuniti.

  Prosečna plata u Staroj Pazovi premašila je 40.000 dinara, pa ne čudi što je jedna od retkih opština u kojoj se broj stanovnika uvećava. Prema poslednjem popisu od pre četiri godine, ovde živi više od 70.000 ljudi.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali