VojvodinaCafe - Dimničarina u Novom Sadu ne sme da se naplaćuje svima
 • Ko treba da plaća dimničarinu u Novom Sadu?

  Pravnica Asocijacije potrošača Srbije (APOS), Jovanka Nikolić izjavila je da bi "dimničarina" u Novom Sadu trebalo da se naplaćuje samo onim građanima koji imaju odžake, a ne svima, kao što je slučaj još od 2013. godine. "Na osnovu Odluke o dimničarskim uslugama, ona bi trebalo da se naplaćuje samo građanima i firmama u čijim objektima se nalaze dimnjaci, rezervni dimnjaci, ložišni uređaji, kao i ventilacioni kanali i uređaji", kazala je Jovanka Nikolić za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).  Dodala je da je davalac usluga bio dužan da prvo sakupi podatke o broju korisnika, što nije urađeno.

  Usluge dimničara građanima pruža Javno komunalno preduzeće "Stan", koje u ovoj godini planira da na ime "dimničarine" prikupi 93 miliona dinara, od ukupno 100 miliona dinara prihoda.

  Odlukom Skupštine grada od 13. juna 2013. godine uređeni su uslovi i način obavljanja dimničarskih usluga, kao i prava i obaveze JKP "Stan" kao preduzeća koje jedino obavlja takve usluge na teritoriji Novog Sada i okoline, i to za blizu 170.000 domaćinstava i lokala.

  Odgovorni u JKP "Stan" nedavno su kazali da 28 radnika Dimničarske službe dva puta godišnje obavezno čisti dimnjake po gradu, a dolaze i na poziv.

  Iz "Stana" su tada rekli i da svakodnevno imaju desetak poziva i da su od uvođenja ove usluge "gotovo sve dimnjake u gradu očistili".

  Gradski odbor Srpske radikalne stranke (SRS) podneo je krajem novembra 2013. inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o dimničarskim uslugama koju je donela Skupština grada, ali taj sud još nije odlučio o tome.

  SRS je tada naveo da više od četiri petine potrošača na teritoriji grada nema potrebu za korišćenjem dimnjaka, ni za uslugom dimničara i ocenio da je potpuno iluzorno da im se naplaćuje "dimničarina".

  Demokratska stranka je u novembru 2013. godine prikupila i 3.000 potpisa na peticiju za ukidanje "dimničarine".

  VOICE (www.voice.org.rs) je naveo da je "dimničarina" bila dva puta uvedena u Zrenjaninu, ali i oba puta ukinuta.

  Centar za istraživačko novinarstvo VOICE je pokrenulo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije "Braća Rokfeler".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali