VojvodinaCafe - Opismenjavanje odraslih u Zrenjaninu
 • Opismenjavanje odraslih u Zrenjaninu

  Podaci govore da više od četiri hiljade osoba sa teritorije srednjeg Banata nema završenu nikakvu školu, a više od 19.500 lica je sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem. Funkcionalno opismenjavanje odraslih u Zrenjaninu u prethodne četiri godine sprovodi se u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš". Ovo je jedina škola na teritoriji Zrenjanina verifikovana od strane resornog ministarstva za obavljanje ovakve vrste edukacije.  Sve je počelo 2011. godine najpre kroz projekat "druga šansa", a od 2014. ova škola je među 80-ak u zemlji koja vrši obrazovanje odraslih.

  "Funkcionalno opismenjavanje odraslih sprovodi se tako što polaznici upisuju jedan od tri ciklusa. Prvo upisuju oni koji nemaju završen ni jedan od prva četiri razreda osnovne škole, dugi ciklus su peti i šesti razred, a treći ciklus oni koji nemaju završen sedmi ili osmi razred. Nakon završenog trećeg ciklusa polažu završni ispit kao i redovni učenici, a potom im se nudi i mogućnost da završe i neku od stručnih obuka", objasnila je Bojana Ergarac, nastavnik geografije i andragoški asistent.

  Godišnje kroz edukativne cikluse prođe oko 50 polaznika starijih od 15 godina. Najstariji polaznik bio je 58-ogodišnjak. Većinom na nastavu dolaze muškarci.

  Sa polaznicima radi 12 predavača i andragoški asistent. Neki predmeti su iz redovne nastave, a ovde uče i odgovorno življenje u građanskom društvu, preduzetništvo. Predmeti su prilagođeni njihovim potrebama. Upis počinje krajem aprila, i traje do kraja septembra.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali