VojvodinaCafe - Banatska pčela je pred izumiranjem
 • Banatska pčela je pred izumiranjem

  Banatska žuta pčela (Apis melifica banatica) je plemenita, autohtona, višestruko korisna rasa, prilagođena na ekološke i klimatske uslove našeg podneblja, otporna na bolesti, dobrih prinosa. Zbog višedecenijskog forsiranja hibridnih rasa i nedovoljne kontrole prometa genetskog materijala, dovedena je do ivice biološkog izumiranja. Početkom ovog milenijuma, u selu Markovac kod Vršca, pronađena je u nekoliko preostalih košnica, što je jedini podatak za Srbiju o njenom prisustvu, dok je u Rumuniji iščezla, prenosi RTV.  Od tada traju napori pčelara, stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i nevladinih organizacija da je spasu i vrate u upotrebu.

  Na inicijativu vršačkih pčelara, Opština Vršac je 2005. godine uspostavila reon istočno od Markovca, u kojem je planirana izgradnja selekcionog pčelinjaka za proizvodnju visokokvalitetnih matica selekcionisanog porekla. Početkom 2011. godine, Ekološki centar "Stanište" je u partnerstvu sa Pčelarskom zadrugom "Med", sproveo projekat čiji je cilj bio stvaranje uslova za očuvanje banatske pčele, pre svega studije izvodljivosti i projekta za izgradnju selekcionog centra.

  Danas je sudbina banatske pčele i dalje neizvesna. I dalje je cilj da se ova rasa prvo povrati, a zatim koristi za rast prinosa, unapređenje preventivne zdravstvene zaštite, promociju lokalnih vrednosti, ekoloških proizvoda, seoskog i ekološkog turizma, ruralni ekonomski razvoj...

  Da bi se to ostvarilo, potrebno je sprovesti dosta aktivnosti, najpre uraditi dalja istraživanja u determinaciji i selekciji preostalih društava. Najveći izazov je izgradnja selekcionog pčelinjaka, i tu ima prostora za saradnju većeg broja zainteresovanih aktera – pčelara, stručnjaka, obrazovnih ustanova, organa vlasti, NVO.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali