VojvodinaCafe - Mađarska Vlada obnavlja subotičku sinagogu
 • Mađarska Vlada obnavlja subotičku sinagogu

  Vlada Mađarske finansiraće obnovu sinagoge u Subotici sa milion i po evra, što je pet puta više novca u odnosu na prvobitno najavljenu pomoć, čime se stvaraju preduslovi da višedecenijska rekonstrukcija bude okončana 2017. godine, izjavio je predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš. "Ovo nismo mogli ni u najboljem scenariju da zamislimo, da će neko odobriti tolika sredstva", rekao je Sabadoš Tanjugu.  On podseća da je Vlada Mađarske još 2013. godine donela odluku da će, između ostalog, finansirati i rekonstrukciju sinagoge u Subotici sa 100 miliona forinti, odnosno nešto više od 300.000 evra.

  Prema njegovim rečima, ova odluka im je saopštena prilikom posete premijera Mađarske Viktora Orbana Subotici pre skoro godinu dana, u martu prošle godine.
  Orbanu je, dodaje Sabadoš, prilikom obilaska sinagoge predočeno da bi za konačnu rekonstrukciju unutrašnjosti bilo potrebno još novca, a on rekao da će to biti razmotreno.

  Nepunih 10 meseci kasnije Suboticu je posetio zvaničnik mađarske Vlade koji je zvanično obavestio nadležne da je odobreno još 400 miliona forinti, tako da je za rekontrukciju unutrašnjosti sinagoge Vlada Mađarske ukupno opredelila 500 miliona forinti, odnosno oko 1,5 miliona evra, kaže Sabadoš.

  "Presrećni smo. To znači da će u sledećih 50 godina sinagoga stajati na nogama kao što stoji sada", kaže Sabadoš.

  Govoreći o daljoj dinamici rekonstrukcije, Sabadoš očekuje intenziviranje radova s proleća, a završetak u junu 2016. godine.

  On napominje da će od novca koji je namenila Vlada Mađarske biti uređena i okolina ovog objekta, u smislu pretvaranja dvorišta u park i obnove ograde.

  "Sinagoga bi bila u punom sjaju od 2017. godine i izgledaće kao na otvaranju 1902. godine", nada se predsednik Jevrejske opštine Subotica.

  Rekonstrukcija spoljašnjosti sinangoge intenzivirana je u prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, Autonomne pokrajine Vojvodine i Vlade Srbije, kao i međunarodnih donatora.

  U toku su radovi na jugoistočnoj fasadi i kupoli Sinagoge, koje subotička lokalna samouprava finansira sa skoro 19,5 miliona dinara, a tokom prošle i pretprošle godine završena je rekonstrukcija istočne i zapadne fasade na ovom objektu.

  Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja i uspomenu na subotičke Jevreje koji su stradali u logorima u Drugom svetskom ratu.

  Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali