VojvodinaCafe - Podzemne vode prave problem u Srednjem Banatu
 • Podzemne vode prave problem u Srednjem Banatu

  Usled visokog nivoa podzemnih voda, u srednjobanatskom regionu, stradale su njive, na kojima su se formirale vodoleži. Voda je sada stigla i do pojedinih sela. Na području grada Zrenjanina najkritičnije je u Ečki, gde su se pod vodom našla dvorišta i bašte, pa se meštani žale da ne mogu da dođu do svojih šupa, svinjaca i kokošinjaca. Puni su vode nepročišćeni kanali u ulicama Aerodromska, Zrenjaninska, Vojvođanska, Radnička i Lička, a ovakvo stanje ponavlja se već godinama unazad.  Osnovni razlog je taj što su nesavesni pojedinci odsekli kanale, te podzemne vode nemaju gde da otiču. Zapravo su uzurpirali delove društvenog zemljišta, zatrpali delove kanala na njima, i na tim mestima podigli bašte i zasadili drveće. Žitelji čija su imanja ugrožena navode da su situaciji u kojoj su se našli kumovali i industrijski pogoni u selu, zbog kojih su prekopavani i potkopavani kanali. Prilikom tih radova narušen je sistem oticanja vode i odvođenja u glavni kanal koji vodi do reke Begej.

  "Vatrogasci su dolazili već treći put da bi uz pomoć pumpi crpili vodu, ali su nemoćni, jer su kišni kanali blokirani. Sva voda se taloži u mom dvorištu, zato što se nalazi na najnižoj koti u komšiluku", rekao je Novak Mićić, stanovnik Aerodromske ulice, koji po dvorištu šeta u gumenim čizmama.

  Mićić navodi da on i supruga moraju da na rukama nose osmogodišnju ćerku od kućnog praga do dvorišne kapije, kada je ispraćaju u školu, kako dete ne bi upalo u vodu. Od dasaka su napravili put kojim se kreću po dvorištu.

  "Opet najavljuju padavine i jednostavno ne znamo šta da radimo. Vlaga nam se već uvukla u kuću, zbog čega ćerka jedva diše noću", žali se Mićić.

  Njegova komšinica Anka Milošević veli da se voda u njenoj bašti nalazi već nekoliko meseci i da je morala da isprazni svinjac, koji je potpuno poplavljen.

  "Voda je u jednom trenutku došla do kućnog praga. Prokopavali smo manje kanale da bi je izvukli napolje", objašnjava ona.

  Stanovnici Aradca javili su redakciji "Dnevnika" da kod njih ulice još uvek nisu ugrožene, ali da je voda opkolila ovo naseljeno mesto i da je izbila nadomak prvih kuća na obodu sela. Za to vreme, u Jaši Tomiću, u opštini Sečanj, na sve načine pokušavaju da preduprede katastrofu koja bi mogla nastati usled visokog nivoa podzemnih voda, a posebno zbog zapuštene ulične kanalske mreže na mnogim mestima, što i ovde predstavlja ogroman problem.

  Vlasnike kuća u ulicama Bosanska, Žarka Zrenjanina i Partizanski put godinama muči ista muka - bašte su im pod vodom, potpuno neupotrebljive, a u letnjem periodu predstavljaju prava legla komaraca. Stoga je Mesna zajednica Jaša Tomić pokrenula niz akcija čišćenja kanalske mreže, s naglaskom na one delove koji su potpuno zapušteni. U pomoć su pozvani i meštani koji primaju socijalnu pomoć, a fizički su sposobni za tu vrstu radova.

  Predsednik Saveta MZ Branko Novaković apelovao je i na poljoprivredno preduzeće "Ratar" da svojom mehanizacijom doprinese raščišćavanju kanala, posebno obodnih. Preduzeće se odazvalo pozivu, tako da su pre nekoliko dana počeli radovi u Železničkoj ulici, gde je obodni kanal, na potezu od železničke stanice do mosta prema Busenju, potpuno zapušten. Očekuje se da će u najskorije vreme taj problem biti rešen.

  U Vodoprivrednom društvenom preduzeću "Srednji Banat" iz Zrenjanina ponavljaju da je 2014. bila godina sa ekstremno velikim padavinama na teritoriji srednjeg Banata, koje su bile čak za 50 odsto veće u odnosu na prosek. To je sve kulminiralo početkom ove godine, zemljište je prezasićeno i dostignut je visok nivo podzemnih voda. U ovom preduzeću ne mogu da prognoziraju do kada bi moglo da potraje ovakvo stanje i napominju da sve zavisi od budućih vremenskih (ne)prilika, odnosno od toga da li će u narednom periodu biti obilnijih padavina.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali