VojvodinaCafe - Podrumi u Gudurici puni vina i gostiju
 • Podrumi u Gudurici puni vina i gostiju

  Svih 450 domaćinstava u Gudurici bavi se vinogradarstvom i proizvodnjom vina, po čemu je ovo selo kod Vršca sa oko 1400 stanovnika nadaleko poznato. Vinogradi su na padinama Vršačkih planina ispod najvećeg vrha u Vojvodini - Guduričkog vrha. Da su uslovi za grožđe i vino ovde izuzetno povoljni, zna se još od doba Rimljana, a nekada se u austrougarskoj carevini cena vina formirala na osnovu trgovine u Gudurici. Minule subote ovde je po treći put održana manifestacija „Dani mladog vina“, prenosi Dnevnik.  Brojnim gostima domaćini su priredili izložbu vina na kojoj je svoje proizvode ponudilo 16 malih vinara. Gosti su u pratnji tamburaša obišli brojne vinske podrume i tu se na licu mesta uverili u kvalitet toliko čuvenih mladih vina i domaćih đakonija.

  Prvi je u selu vinskim turizmom krenuo da se bavi Josif Nedin:

  - Gostima smo ponudili mlada vina koja su proizvedena od grožđa iz zadnje berbe. Na meniju su bila bela vina burgdunac i kaberne sovinjon, jer za crvena vina treba malo više vremena da sazru do forme „mladih“, treba da odleže najmanje osam meseci.

  Tog dana bile su otvorene sve porodične vinarije i gosti su bili u prilici da ocene kvalitet. Jedan od vinara reče da su mlada vina u periodu sazrevanja do pune zrelosti osobenog ukusa i bukea i mnoge podsećaju na šampanjac. Lako se piju i dobro podnose, naročito uz mezeluk stvaraju vedro raspoloženje, ali ako se pretera mogu i da „uhvate“.

  Veselje vedrih vinopija potrajalo je do kasno u noć, uz tamburaše i vinske pesme. Ovdašnje domaćice priredile su izložbu ručnih radova, a članovi KUD-a „Vinogradar“ doprineli su uspehu manifestacije.

  Jedan od inicijatora „Dana mladih vina“ Stevica Dećanski kaže da se položaj malih proizvođača vina polako poboljšava, ali da još treba raditi, naročito u stvaranju brenda vina sa geografskim poreklom, kao izvoznog artikla, na čemu radi „Udruženje vinara i vinogradara južnog Banata“.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali