VojvodinaCafe - Somborska biblioteka ispred svih ostalih
 • Somborska biblioteka ispred svih ostalih

  Prema prošlogodišnjim statističkim podacima Virtuelne biblioteke Srbije somborska biblioteka ima procentualno najveći broj upisanih i aktivnih članova, korisnika fonda, ali prednjači i u nekoliko drugih kategorija. Gradska biblioteka Karlo Bijelicki ima najveći broj članova u poređenju sa svim drugim javnim bibliotekama u Srbiji: učlanjeno je 18% građana Sombora na neko od gradskih i seoskih odeljenja. Reč je o 15.096 evidentiranih članova u gradu i selima, prenosi portal Soinfo.  Tokom 2014. godine iz biblioteke je pozajmljeno 115.000 knjiga, što je za trećinu veći broj nego u Subotici, koja je na drugom mestu u tom pogledu. Somborska biblioteka je prva i po digitalno evidentiranim naslovima. Upisane su 159.782 bibliografske jedinice.

  Gradska biblioteka Karlo Bijelicki je na prošlogodišnjem kongresu bibliotekara Srbije „Biblionet 2014” predstavio rezultate digitalizacije građe, koji predstavljaju primer dobre prakse u Srbiji.

  Digitalizovano je skoro sve što se odnosi na zavičajnu periodiku sa kraja 19. i početka 20. veka: „Glas naroda”, „Naše novine”, „Rodoljub”, „Golub”, „Bačka”, kao i ranija izdanja „Somborskih novina”. Gradska biblioteka je saopštila da se digitalizacija građe nastavlja, kao i unošenje metapodataka, koji omogućavaju precizniju pretraživost materijala.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali