VojvodinaCafe - Vojvođanski simfoničari sa dotrajalim instrumentima
 • Vojvođanski simfoničari sa dotrajalim instrumentima

  Vojvođanski simfoničari, pored toga što nemaju koncertnu dvoranu, nemaju ni ispravan klavir. Instrumenti na kojima sviraju su dotrajali, a to utiče na kvalitet odsvirane kompozicije. Nedavno održani koncert u Sinagogi zamalo nije otkazan, upravo zbog starog klavira. Tada je pijanista Ratimir Martinović rekao da je klavir u veoma lošem stanju i da se potrošio, prenosi Blic.  - Oba koncertna klavira u Sinagogi su stari instrumenti. "Steinvej" je nabavljen 70-ih godina prošlog veka, dok je "Kavai" kupljen pre desetak godina, a star je zapravo oko 15. To su danas lepi oldtajmeri i to se čuje - kaže Martinović. On dodaje da je Novi Sad verovatno jedini kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021, koji nema ni koncertnu salu ni kvalitetan klavir.

  - Ali kakav odnos prema kulturi, takav i klavir. Raštimovan - zaključuje Martinović.
  Iako Vojvođanski simfonijski orkestar čine vrhunski umetnici, a orkestar je od 2010. po odluci Vlade Vojvodine, postao pokrajinska institucija od kulturnog značaja, vojvođanski simfoničari nemaju uslova za rad. Oni kažu da je praksa važnih koncertnih dvorana da na svakih pet do sedam godina kupuju nove klavire.

  - Novi koncertni klaviri "Steinvej", "Fazioli" ili "Behštajn" koštaju i više od 120.000 evra. Koncertni "Kavai" ili "Jamaha" mogu se kupiti za manje novca. Polovni instrumenti proverene marke mogu biti izuzetno kvalitetni i značajno jeftiniji - objašnjava Martinović.

  Mirela Ivančević, propagandni referent Vojvođanskog simfonijskog orkestra, kaže da se na nastupima koriste klaviri koji stoje u koncertnim salama, ali da ostali umetnici mahom koriste svoje instrumente.

  - Trudimo se da kupimo deficitarne instrumente, za to odvajamo novac. Prošle godine smo kupili četiri kontrabasa, potom i udaraljke. Pomažemo jedni drugima, pa instrumente razmenjujemo sa Sinagogom, Akademijom umetnosti i Srpskim narodnim pozorištem - kaže Mirela.

  Milan Radulović iz Muzičke omladine Novog Sada kaže da se suočavaju sa ozbiljnim problemima kada gostujućim umetnicima treba da objasne na kakvim će klavirima svirati. Tvrdi da se u klavire mora ulagati i održavati ih, a to kod nas nema ko da radi.

  U Gradskoj upravi za kulturu kažu da su upoznati sa ovim problemom i da rade na njegovom rešavanju. „U narednom periodu ćemo nastojati da u saradnji sa potencijalnim korisnicima, udruženjima i ustanovana kulture nabavimo odgovarajući klavir za potrebe održavanja koncerata u nekim od prostora kojima raspolaže Grad Novi Sad“, navedeno je u odgovoru Gradske uprave za kulturu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali