VojvodinaCafe - Sve popularnije cvećarstvo u Opovu
 • Sve popularnije cvećarstvo u Opovu

  Poslednjih godina u opštini Opovo sve je više ljudi koji se bave proizvodnjom saksijskog i rezanog cveca. Oni su nedavno osnovali udruženje, a u planu je i izvoz. U Opovu najduže se proizvodnjom cveća bavi Zoran Rajn. Uoči osmog marta za sve njih ima puno posla. Za više od dve decenije, koliko se Zoran Rajn bavi uzgajanjem cveća, uspeo je da izgradi tri plastenika u kojima ima oko 30 hiljada lukovica uglavnom lala i zumbula, a proizvodi i muškatle, petunije, begonije, prenosi RTV.  "Kada sam se vratio iz Amerike 1988. godine doneo sam prve lukovice i tada sam počeo sa lalama i zumbulima, a kasnije i sa saksijskim programom. Prilično je težak posao. U poljoprivredi postoje rudarski poslovi i to su pčelarstvo i cvećarstvo. Ima posla tokom cele godine i potrebno je da čovek bude konstatno angažovan", rekao je Rajn.

  Najviše troškova ima zimi zbog grejanja a dešava se i da je budan cele noći kada su veliki minusi jer strepi da mu trud ne propadne.

  Ipak najveći ulog je ljubav a kada se cveće voli onda dođe i zarada tvrdi Zoran koji uoči osmog marta ima najviše posla jer za poznate kupce mora da obezbedi dovoljne količine cveća.

  "Osmomartovski program je izuzetno važan i onaj ko ga ne radi od cvećara izgubi puno jer mu 8. mart isplati buduću sezonu, troškove substrata, semena, zasada...", izjavio je Zoran.

  U Opovu smatraju da pored povrtarstva i cvećarstvo može značajno doprineti razvoju malih poljoprivrednih gazdinstava. Proizvodnja rezanog i saksijskog cveća je itekako isplativ posao ako se dobro radi i zbog toga ovde nastoje da unaprede hortikulturu.

  Opština Opovo početkom godine organizovala je cvećarima put u Holandiju gde hortikultura učestvuje sa 40 odsto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Pored korisnih predavanja upoznali su se i sa berzom na kojoj se za nekoliko sati proda oko 20 miliona cvetova.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali