VojvodinaCafe - Opština Alibunar pomaže kupovinu mehanizacije
 • Opština Alibunar pomaže kupovinu mehanizacije

  Opština Alibunar pomogla je poljoprivrednicima da preko Garancijskog fonda Vojvodine podignu kredite i kupe novu mehanizaciju. Prve tri godine kamatu će plaćati opština. I ove godine za tu namenu biće izdvojeno tri miliona dinara, pa se pozivaju poljoprivrednici da konkurišu. Dragan Nebrigić iz Ilandže odlučio je da posle više godina obnovi mehanizaciju i kupi novi traktor, zahvaljujući pogodnostima za poljoprivrednike koje je ponudila Opština Alibunar, prenosi RTV.  Preko Garancijskog fonda Vojvodine podigao je kredit i dao 40 odsto učešća. Kamate prve tri godine plaća Opština, a poslednje dve firma u kojoj je kupio traktor.

  "Nov traktor znači dosta, zato što je udobniji, novije generacije, sa boljom opremom, ima klimu. A znamo da je svake godine sve toplije i sve teže izdržati ceo dan na njivi", objašnjava Nebrigić.


  Pored Dragana, koji obrađuje 100 hektara zemlje, na ovakav korak odlučuju se i manji proizvođači, kao što je Emilijan Rošu iz Alibunara, koji obrađuje 15 hektara. On tvrdi da mu je ovo jedinstvena prilika da obnovi mehanizaciju staru 40 godina.

  "Imam dva traktora, koji su odslužili svoje. Uz pomoć Opštine i Garancijskog fonda Vojvodine uzeo sam ovaj traktor, za moje potrebe je sasvim dovoljno, pa ćemo da vidimo dalje za priključne mašine šta još fali", kaže Rošu.

  U Alibunaru kažu da je novi zakon o podsticajima poljoprivredi i ruralnom razvoju omogućio da Opština iz svog budžeta izdvoji sredstva za sufinansiranje dela kamate kod dugoročnih kredita.

  "U prošloj godini Opština Alibunar izdvojila je tri miliona dinara za ovu namenu, devet lica je konkurisalo, osmoro je prošlo", kaže Ivica Rosić, načelnik odeljenja za privredni razvoj Opštine Alibunar.

  Zainteresovani poljoprivrednici mogu ponovo da konkurišu, jer je i ove godine za istu namenu izdvojeno tri miliona dinara.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali