VojvodinaCafe - Novosadske muzičke svečanosti 2015
 • Novosadske muzičke svečanosti 2015

  Novosadske muzičke svečanosti 2015. održaće se od 21. do 28. aprila i ponudiće Novosađanima i njihovim gostima veoma raznovrstan program: orkestarski zvuk, kamerno muziciranje, balet, mjuzikl sve do cirkuskog spektakla. Sekretar Muzičke omladine Novog Sada i direktor festivala Milan Radulović rekao je za Dnevnik da će Nomus otvoriti Festivalski orkestar, koji će pod upravom nemačkog pijaniste i dirigenta Larsa Fogta izvesti dela Betovena, Mocarta i Bramsa.  - Prvobitna nam je namera bila da jubilarne Novosadske muzičke svečanosti otvori Royal Northern Sinfonia, trenutno jedan od vodećih simfonijski orkestara u Velikoj Britaniji, koju vodi upravo Lars Fogt. Nažalost, kako iz tehničkih razloga nije bilo moguće realizovati tu ideju, postignut je dogovor da maestro Fogt ove godine pripremi veliki festivalski orkestar. Za tu priliku smo okupili šezdesetak najboljih vojvođanskih muzičara, koju su umetnički stasavali uz Nomus, i oni će raditi sa Vogtom, koji će u Mocartovom Klavirskom koncertu u de-molu K466 nastupiti i kao solista – najavljuje Radulović.

  Već sledeće večeri, 22. aprila, Novosadsko pozorište pod okriljem Nomusa izlazi sa premijerom mjuzikla „Buđenje proleća” koji je po predlošku Franka Vedekinda na scenu postavio Zoltan Puškaš, a dva dana kasnije gostuje „Prokleta avlija”, produkcija Beogradskog festivala igre koja je premijerno izvedena prošlog leta u Budvi. Ovim baletom Zorana Erića, za koji scenario i režiju potpisuje Nebojša Bradić a koreografiju izraelska umetnica Dana Rutenberg, novosadski festival uključuje se i u obeležavanje 40 godina od smrti našeg nobelovca Ive Andrića.

  Od predviđenih muzičko-sceniskih sadržaja najintrigantnije je svakako gostovanje mađarskog cirkusa „Recirkel”. Kompaniju je pod krovom budimpeštanske Palate umetnosti, vodeće kulturne institucije naših severnih komšija, koja ove godine obeležava 10. godišnjicu svog postojanja, osnovao koreograf Bence Vagi s idejom da svetu predstavi savremeni mađarski cirkus, pri tome se ne odričući ni tri veka duge cirkuske tradicije. Atraktivan performans „Noćni cirkus”, koji će publika u Novom Sadu imati priliku da vidi, krase izuzetna muzika i vrhunske akrobacije, odmah po premijeri, pripremljenoj za 20. godišnjicu Siget festivala, postao je kultni događaj, za koji se u Palati umetnosti, u kojoj se godišnje održi više od hiljadu programa, uvek traži karta više.

  I ove godine deo Novosadskih muzičkih svečanosti biće i Vojvođanski simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom svog direktora, maestra Berislava Skenderovića, VSO će premijerno u Srbiji izvesti delo jednog od najpoznatijih svetskih udaračkih imena Nebojše Jovana Živkovića, u kojem će, pored samog kompozitora, kao solista nastupiti i bugarska perkusionistkinja Irena Manolova. Vojvođanski simfoničari će festivalski program zaokružiti još jednom novosadskom premijerom – „Planetama” engleskog kompozitora Gustava Holmsta, sedmostavačnom svitom koja je nastala u vreme dok je Evropom besneo Prvi svetski rat.

  Ovogodišnji Nomus će obeležiti i gostovanja nekoliko svetski priznatih solista. Vilončelista Mark Kope, laureat Bahovog takmičenja u Lajpcigu, sviraće tako sa Beogradskom filharmonijom, flautista Emanuel Paji i klarinetista Pol Mejer izvodiće dela Rosinija i Mocarta uz gudački kvartet Berlinske filharmonije, a virtuozni Jene Jando, profesor klavira na Akademiji Franc List u Budimpešti, nastupiće sa mađarskim „Muzikašima”, predstavljajući program pod nazivom “Povratak korenima”, posvećen istaknutoj kompozitorskoj figuri XX veka – Beli Bartoku. Festival će zatvoriti čuveni pijanista Štefan Vladar, najmlađi pobednik u istoriji Betovenovog konkursa, koji će i dirigovati jednim od najboljih kamernih sastava u Evropi – Bečkim kamernim orkestrom.

  Domaćin otvaranja i zatvaranja Nomusa, kao i svih ostalih koncerata, biće Sinagoga.

  Ujvideki sinhaz „Buđenje proleća” postavlja na matičnoj sceni, dok će cirkus „Recirkel” svoju veoma zahtevnu opremu montirati u Srpskom narodnom pozorištu. Tokom pripreme programa festivala javila se ideja da „Prokleta avlija” bude izvedena u Jelisavetinom bastionu u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ali će i ovaj balet ipak ugostiti scena „Jovan Đorđević” SNP-a.

  Ulaznice za Nomus već krajem sledeće nedelje moći će da se kupe u Muzičkoj omladini Novog Sada, kao i na blagajni SNP za programe koji se održavaju u našem nacionalnom teatru.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali