VojvodinaCafe - Međunarodni sajam vina - Vinofest u Vršcu
 • Međunarodni sajam vina - Vinofest u Vršcu

  Međunarodni sajam vina u Vršcu "Vinofest" održaće se 20. i 21. marta u hotelu Srbija, saopštila je Turistička organizacija opštine Vršac (TOOV). Na "Vinofestu" učestvuje oko 60 izlagača, ocenjuje se više od 200 vina, a manifestaciju poseti oko 2.000 ljudi. Osim domaćih vinarija, svoja vina su do sada predstavljale i vinarije iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Češke. Sajam vina "Vinofest", koji se održava 10. put, je izložbenog, takmičarskog i prodajnog tipa, prenosi RTV.  Ove godine, 10 godina postojanja proslavlja i Banatski vinski viteški red Sveti Teodor, čija će se godišnja skupština održati u okviru sajma "Vinofest".

  Kako su najavili organizatori, za vinare i ljubitelje vina biće organizovane i različite radionice, a posetu sajmu je najavio i veliki broj somelijera iz Srbije.

  TOOV navodi da Vršac ima bogatu vinogradarsku tradiciju. Prvi pisani dokument o vršačkom vinu datira iz 1494. godine, a u 19. veku vršačko vinogorje je bilo najveće u Ugarskoj, koje se prostiralo na 10.000 hektara.

  Danas Vršačko vinogorje ima oko 2.000 hektara pod vinovom lozom i predstavlja najveće vinogorje u ovom delu Evrope. Oko 1.700 hektara pripada "Vršačkim vinogradima", ali se poslednjih godina otvara i sve više manjih, privatnih vinarija, dodaje TOOV.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali