VojvodinaCafe - Sela u donjem toku Begeja udružuju snage
 • Sela u donjem toku Begeja udružuju snage

  Lokalna akciona grupa „Carska bara” okuplja naseljena mesta koja gravitiraju Carskoj bari i donjem toku Begeja, a to su Ečka, Stajićevo, Belo Blato, Lukino Selo, Perlez i Knićanin. Ove godine spremaju se da realizuju četiri projekta. Jedan od njih je uvođenje zaštitnog znaka – „Carske korpe” i okupljanje svih individualnih poljoprivrednih proizvođača koji tržištu mogu da ponude voće, džemove, kuvani paradajz, vino, suvomesnate proizvode, cveće i slično, prenosi Dnevnik.  Okupljeni u jedinstvenu bazu podataka, na internetu, oni će, po mišljenju članova ove grupe, moći lakše da plasiraju robu, dok će kupci na jednom mestu imati objedinjenu ponudu svežih i zdravih proizvoda. Povrtar Šandor Balanji iz Lukinog Sela jedan je od inicijatora ove ideje. On se gajenjem povrća bavi gotovo dve decenije, a od 2007. godine je pokrenuo organsku proizvodnju pod folijama i na otvorenom prostoru, za šta poseduje i sertifikat.

  Član grupe „Carska bara” Srboljub Stojković najavio je i projekat uređenja centra u svakom od pomenutih sela. U sklopu ovoga bili bi uređeni parkovi i postavljene klupe i mobilijari za cveće. Takođe, Ervin Gazdag je predstavio edukativni program „Upoznavanje mladih s prirodnim resursima”, s ciljem da se najmlađe generacije, učenici osnovne škole, kroz edukaciju i neposredno učešće, upoznaju sa zavičajem, okruženjem u kom žive i susednim naseljima, koja poseduju brojne potencijale i prirodne resurse.

  Lokalna akciona grupa „Carska bara” je neprofitabilna, neformalna organizacija, formirana kao partnerstvo šest sela. Koordinator grupe Ištvan Požar veli da je nastala 2013. godine, s ciljem samoorganizovanja i udruživanja, izrade strategije ruralnog razvoja i realizacije određenih projekata. Grupa deluje na području 278 kvadratnih kilometara, gde živi 12.750 stanovnika. Kao i u slučaju drugih lokalnih akcionih grupa, i ova je sačinjena od predstavnika vlasti, javnog sektora, nevladinih organizacija i privatnih preduzetnika, a odluke se donose konsenzusom.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali