VojvodinaCafe - Prve rode stigle u Evropsko selo roda
 • Prve rode stigle u Evropsko selo roda

  Selo Taraš kod Zrenjanina prošle godine proglašeno je za Evropsko selo roda. Prošlogodišnji popis potvrdio je da je bilo 40 parova u samom saelu, a u obližnjem naselju Babatovo još sedam. Za ovu godinu najavljuju i više aktivnosti na zaštiti ovih ptica, njihovih staništa, ali promociji sela. Početkom marta u Taraš je stigla prva ovogodišnja roda, što su zabeležili članovi nedavno osnovanog Udruženja građana "Taraške rode". Reč je o mužjaku koji je dobio ime Prvoje, prenosi RTV.  Nakon njega doleteo je još jedan mužjak. Ptice veći deo dana provode u potrazi za hranom.

  "Naše selo je poznato po rodama. Bilo je prošle godine 40 parova, nadamo se da će ih biti još više", rekao je Slavko Vučetić, učenik osnovne škole u Tarašu.

  Ovde često vole da se pohvale čistom okolinom, što, kako kažu odgovara i rodama, pa ih je zato ovde izbrojano više nego bilo gde u Srbiji.

  "Mi smo rezervat prirode prve vrste, imamo zaštićenih vrsta ne samo roda, već i vilinih konjica, neke vrste žaba. Deca bi to trebala da znaju i da se uključuju u svaku takvu aktivnost, uparavo zato što je ovo mesto gde su se oni rodili, to je njihov zavičaj, i treba da ga čuvaju, kao što čuvaju ono što imaju kod kuće", kazala je učiteljica Olivera Mijatov.

  Taraš je, inače, krajem prošle godine proglašen za Evropsko selo roda, a za ovu godinu planiraju da intenzivno rade na promociji samog sela. Aktivnosti će, pre svega, biti usmerene na zaštitu ovih ptica i njihovih staništa, a radiće se i na edukaciji najmlađih.

  "Svesni smo da na tom polju rezultati ne mogu biti brzi, ali za nekih 10 do 15 godina upravo ta deca će možda nastaviti satzom kojom mi sada krećemo, što će naravno doneti dobrobit selu", smatra Aleksandra Marovac Cucić, članica udruženja Taraške rode".

  Taraš deli sudbinu većina vojvođanskih sela manje stanovnika i više staračkih domaćinstava. Ovde živi sada živi oko hiljadu ljudi. Rodama se i dalje najviše raduju deca i ljubitelji ptica, ali bi zahvaljujući njima i udruženja i pojedinci mogli da se afirmišu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali