VojvodinaCafe - Resurni centar na Stražilovu zove turiste
  • Resurni centar na Stražilovu zove turiste

   "Resurni centar Fruškogorsko-dunavskog regiona na Stražilovu, nastao u okviru nedavno završenog projekta 'Održivi razvoj turizma Nacionalnog parka Fruška gora i Fruškogorsko-dunavskog regiona', zamišljen je kao generator razvoja, mesto gde će se održavati edukacije za nosioce razvoja Fruškogorsko-dunavskog regiona, kreirati projekti i pokretati inicijative u cilju privlačenja turista", rekao je potpredsednik Kamping asocijacije Srbije Ivana Ivanović prilikom prezentacije tog centra.   Kako je napomenuo, Resursni centar nije koncipiran da bude pružalac turističkih usluga, već mesto za promociju turizma, u kojem će se razvijati novi projekti u partnerstvu s NP "Fruška gora", a da su smeštajni kapaciteti koji postoje u njemu namenjeni za edukatore i trenere seminara.

   "Za smeštaj kamping turista predviđeno je Eko-kamping odmorište prekoputa Resursnog centra, kojim će, nadam se, u saradnji s NP "Fruška gora", upravljati Resursni centar", rekao je Ivan Ivanović. "Namera nam je da kroz dugogodišnju saradnju s Nacionalnim parkom privučemo što veći broj ljudi, kako turista, tako i nosilaca turističke ponude, i da to postane nova destinacija u našoj zemlji sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, prirodom i sadržajima koji su u ponudi, kao što je kamping odmorište na otvorenom."

   Projekat u sklopu kojeg je nekadašnja šumarska kuća na Stražilovu adaptirana u Resursni centar započet je u septembru 2013. godine, a finansirale su ga Austrijska razvojna agencija i Evropska kancelarija sa 160.000 evra, pokrajinska administracija s 10.000, Nacionalni park s 20.000, Kamping asocijacija Srbije i Turistička organizacije Srbije s 15.000 evra.

   U njemu su učestvovale opštine Sremski Karlovci, Bačka Palanka, Beočin, Novi Sad i Inđija i tokom 18 meseci, koliko je trajao, održani su mnogobrojni seminari i radionice, koji su rezultirali formiranjem tri turistička proizvoda. Jedan od njih je baziran na kulturno-istorijskoj tradiciji, drugi na aktivnom boravku u prirodi, a treći je takozvani antistres program opuštanja i relaksacije.

   "Mislim da svi imamo razloga da budemo zadovoljni izgledom i načinom na koji će Resursni centar da funkcioniše", rekao je, obišavši objekat, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić. "Ovaj centar je rezultat dobre višegodišnje saradnje pokrajinske administracije s Austrijskom razvojnom agencijom i EU, pri čemu ne treba zaboraviti ni doprinos Sremskih Karlovaca i Nacionalnog parka."

   Austrija je, posredstvom svoje razvojne agencije, u godinama iza nas u programe privrednog razvoja Vojvodine investirala pet miliona evra, i ovo je samo nastavak saradnje. Ovaj centar omogućiće da bude povećan broj turista u Vojvodini i Srbiji. Podsećanja radi, u 2013. broj turista je povećan 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u 2014. je sedam odsto veći nego u 2013. i s ovim eduktivnim centrom i kampom nadamo se da će taj trend biti nastavljen.
   Komentara Pošaljite komentar

   Kliknite ovde da biste se ulogovali