VojvodinaCafe - Vojvodina ipak bez tradicionalnih simbola
    • Vojvodina ipak bez tradicionalnih simbola

      Poslanici DS i NDS u Skupštini Vojvodine bili su uzdržani prilikom glasanja o predlogu odluke o simbolima i tradicionalnim simbolima pokrajine. Time Skupština Vojvodine nije usvojila odluku o uvođenju takozvanih tradicionalnih simbola te pokrajine. Za je glasalo 50 poslanika, protiv je bilo 10, a uzdržana su bila 42 poslanika, a za usvajanje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 81 od 120 poslanika, prenosi B92.



      Šef demokrata Borislav Novaković rekao je za skupštinskom govornicom da je o pitanju simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine trebalo voditi širu javnu raspravu i postići konsenzus ne samo među politickim činiocima, nego i drustvenoj zajednici pokrajine što ovoga puta nije učinjeno, pa će zbog toga poslanici DS biti uzdržani prilikom glasanja.

      I poslanik Nove demokratske stranke Robert Santo je istakao da će njihovi poslanici biti uzdržani, a prethodno je šef poslanicke grupe LSV Dušan Jakovljev ponovio ranije saopšten stav te stranke da će biti protiv predložene odluke o simbolima.

      Šef poslaničke grupe SNS Predrag Matejin ocenio je, nakon diskusije svih šefova poslaničkih grupa, da je ovakvim stavom demokrata flagrantno prekršen dogovor koji je bio postignut proteklih dana na sednicama skupštinskog kolegijuma, zaključno na skupštinskom Odboru za ustvano pravni položaj Vojvodine.

      "Brutalnim odustajenjem od svega dogovorenog prekršen je dogovor i mi smo obmanuti", rekao je Matejin i od predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora zatražio da o ovom pitanju bude nastavljena rasprava poslanika iako to prvobitno nije bilo predviđeno.

      On je dao i spisak poslanika SNS koji bi nastavili raspravu povodom nastale situacije u vezi sa predlogom odluke o simbolima Vojvodine.

      Pastor je rekao da prema Poslovniku nema mogućnosti za proširivanja liste govornika, jer se ta lista utvrđuje na početku skupštinske rasprave.

      Zbog, kako je rekao, osećanja složenosti ovog trenutka, kao i zbog toga što je u proteklim danima i nedeljama uloženo dosta napora radi postizanja konsenzusa o ovom pitanju, Pastor je odlučio da pauzu i pozvao šfove poslanickih grupa na sastanak.

      Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podržala uvođenje tradicionalnih simbola.

      "Kao što manjinske zajednice imaju pravo da koriste svoje simbole, tako i srpski narod ima pravo da ističe svoje simbole", rekao je Egereši i dodao da postoje mnogo veći problemi koje treba rešavati, a to su pre svega ekonomski problemi građana Vojvodine.

      Ivana Zečević iz Srpske radikalne stranke takođe je podržala uvođenje tradicionalnih simbola i kazala da je ta stranka jedva dočekala da ti simboli budu usvojeni. Osim toga, potpredsednik Skupštine APV Dušan Jakovljev optužio je predlagače tzv. tradicionalnog grba i zastave Vojvodine da žele da promene multietničko lice Vojvodine.

      Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a za usvajanje odluke potrebno je dvotrećinska većina, odnosno 81 poslanik.

      NVO Vojvođanski klub juče je oštro kritikovala predlog Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine za upotrebu tradicionalnih simbola te pokrajine.

      Inicijativu je pokrenula opoziciona Demokratska stranka Srbije, a profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je ranije zadovoljstvo što bi se, da je predlog usvojen, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena "srpskog vojvodstva" iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske monarhije, kao i srpska narodna trobojka.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)