VojvodinaCafe - Park Blandaš ponovo otvoren za posetioce
 • Park Blandaš ponovo otvoren za posetioce

  Jedno od omilјenih mesta Kikinđana za rekreaciju, odmor i šetnju je park „Blandaš“. Park se nalazi nedaleko od centra grada na površini od oko 2 hektara, podignut je 1896. godine, i jedan je od najstarijih javnih parkova u Vojvodini. Park „Blandaš“ je zbog svog kulturno-istorijskog značaja i različitog broja bilјnih vrsta na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije stavlјen pod zaštitu kao spomenik prirode, i utvrđen je kao značajno prirodno dobro III kategorije.  Nakon što je mesec dana bio zatvoren, zbog sanitarne seče, Veliki park „Blandaš“ ponovo je otvoren za građanstvo. Uklonjene su grane koje su bile u lošem stanju, a prema uputstvima Zavoda za zaštitu prirode Novog Sada.

  - Za sve što se radi u Velikom parku naloge i rešenja izdaje novosadski Zavod, jer je park stavljen pod treći stepen zaštite. Za radove je bila zadužena firma „Eko ram“ iz Kikinde, a utrošeno je oko 400.000 dinara - kaže Dijana Jež, inženjer za gazdovanje šumama i hortikulturu u Direkciji za igradnju grada.

  Zavod za zaštitu prirode je na ulazu u Veliki park „Blandaš“ postavio trojezične informativne table na srpskom, mađarskom i engleskom. Pre tri godine urađeno je detaljno uređenje parka i sada ga je neophodno održavati.

  U parku su najstarija stabla hrast i lipa koji se nalaze u zadnjem delu i tu su od osnivanja parka s kraja 19 veka, a velika je verovatnoća da su ova stabla bila tu i ranije.

  Od kad je podignut, 1896. godine, park je menjao nazive - Varoški vrt, Narodna bašta, a danas je Veliki park „Blandaš“. Na ukupno dva hektara, 45 ari i 40 kvadratnih metara, zastupljena su dva stila: neobarokni i romanitičarski. Manji deo parka rađen je u francuskom stilu i organizovan je kao klasični parter, dok je preostali prostor projektovan u engleskom stilu. Ima 40 vrsta drveća i 700 stabala, 11 vrsta četinara i 29 lišćara. Park je posebno bogat stablima impozantnih dimenzija hrasta lužnjaka, platana, bele i crne topole, koprivića, sofore i javora, kao i aleje kestena.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali