VojvodinaCafe - Rekonstruisana pozorišna sala u Kikindi
 • Rekonstruisana pozorišna sala u Kikindi

  Tačno nakon dva meseca, kako je bilo i najavljeno, završeni su radovi na kompletnoj rekonstrukciji pozorišne sale kikindskog teatra. Preko Direkcije za izgradnju grada, opština Kikinda je u kompletne građevinske radove uložila 3,5 miliona dinara. U boljim uslovima i novom ruhu, kikindsko Narodno pozorište će od 20. do 26. aprila biti i domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, prenosi RTV.  Nakon više od dve decenije iščekivanja, završetkom radova na rekonstrukcij i sanaciji pozorišne sale kikindskog teatra i zaposleni, kao i publika uživaće u dobrim predstavama u novom, osveženom pozorišnom ambijentu.

  "Ukupna vrednost investicije je 3,5 miliona dinara. Preko Direkcije za izgradnju grada, opština Kikinda obezbedila je sredstva, a mi smo uložili još oko 500 hiljada dinara sopstvenih sredstava", kaže Brane Marjanović, direktor kikindskog Narodnog pozorišta.

  Kako saznaje RTV, na osnovu završenog konkursa, dosadašnji direktor kikindskog Pozorišta biće ponovo imenovan na tu funkciju. Ono što se takođe najavljuje iz lokalne samouprave je smanjenje broja zaposlenih u ustanovama kulture, pa i u teatru.

  "Lokalna samouprava je i do sada uzimala u obzir sugestije i primedbe zaposlenih u kulturi, a tako će biti i kada dođe na red racionalizacija broja zaposlenih u ustanovama kulture, pa i u pozorištu. S posebnom pažnjom ćemo se odnositi i prema toj obavezi da broj zaposlenih svedemo na najracionalniju meru, a da ni po koju cenu ne narušimo kvalitet i dosadašnji uspešan rad svih ustanova kulture, pa i kikindskog Narodnog pozorišta", kaže Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

  Ono što je dobra vest za publiku je činjenica da će kikindski teatar ponovo biti domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Treba reći da pozorišne kuće u Pokrajini nisu bile zainteresovane za organizaciju tog kulturnog događaja.

  "Prihvatili smo se samo iz jednog razloga – zato što ni jedno pozorište u Vojvodini nije htelo da bude domaćin Festivala. Biće to pozorišni praznik za teatarsku publiku u Kikindi, jer će tokom Festivala biti u prilici da na večernjoj sceni vidi šest najboljih vojvođanskih predstava, kao i pet najboljih predstava za decu, kaže Brane Marjanović, direktor kikindskog Narodnog pozorišta.

  Uz kikindski teatar, na Festivalu će učestvovati pozorišta iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Zrenjanina, Vršca. Planirani budžet predstojećeg 65. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine je oko 2,5 miliona dinara. Generalni pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a organizaciju su pomogli resorno Ministarstvo i lokalna samouprava.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali