VojvodinaCafe - Zrenjaninci nezadovoljni naplatom grejanja
 • Zrenjaninci nezadovoljni naplatom grejanja

  U Zrenjaninu ne prestaje nezadovoljstvo zbog visokih računa posle uvođenja novog tarifnog sistema, odnosno naplate po utrošku, što je JP "Gradska toplana" počela da primenjuje od oktobra prošle godine, kada je ugradila kalorimetre u svim podstanicama. Prema nezvaničnim podacima, oko 20 odsto korisnika daljinskog gejanja ugradilo je delitelje toplote na svojim radijatorima, u nameri da doprinesu energetskoj efikasnosti i uštede na grejanju, prenose Novosti.  Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, ističe da naplata po potrošnji ne dovodi po automatizmu do manjih računa. Da bi se ostvarili puni efekti, neophodna je primena brojnih mera i postepeni, fazni prelazak na tarifni sistem. Uz razvijanje svesti da treba trošiti koliko nam je potrebno, i u skladu s tim - platiti koliko smo potrošili.

  U Zrenjaninu, nije samo utisak, sve je sprovedeno stihijski, a kako korisnici daljinskog grejanja nisu bili pripremljeni, tarifni sistem i visoki računi "smrzli" su ih ove, inače, tople zime. Poseban haos vlada oko ugradnje kalorimetara, pa je još uvek mnogo toga nejasno - posebno ko će ih održavati i kontrolisati.

  Različita su i iskustva. Predsednici kućnih saveta u zgradama u najmnogoljudnijem naselju Bagljaš Sanja Tabakov, Milan Knežević i Milan Šiklošić, iznose da su stanari koji su postavili delitelje na svojim radijatorima zadovoljni. Uštede su, zasad, minimalne, pravi efekti tek se očekuju. Ali, sve više kukaju na takozvani fiksni deo troškova. Ističu da je on nerealan, pokriva neracionalnosti u radu "Gradske toplane" i visoke plate njenih radnika.

  Protesti korisnika daljinskog grejanja doveli su do peticije sa zahtevom Skupštini grada da se vrati stari sistem naplate - po kvadratnom metru grejne površine i plaćanjem računa tokom cele godine. Istovremeno, oko 2.000, od ukupno 8.000 korisnika grejanja, najavljuje da će se odjaviti naredne sezone jer, jednostavno, ne mogu da plaćaju "paprene" račune po tarifnom sistemu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali