VojvodinaCafe - Dve nove laboratorije u Novom Sadu
 • Dve nove laboratorije u Novom Sadu

  Dve nove laboratorije u Novom Sadu su puštene u rad. Reč je prvoj genetskoj laboratoriji u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i laboratoriji za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu. Obe laboratorije je finansirao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju kroz poseban program unapređenja lečenja steriliteta biomedicinskim potpomognutim oplođenjem i preimplantacionom genetskom dijagnostikom.  Do sada je u laboratorije uloženo više od 46 miliona dinara, a u toku ove godine planirano je da se u njihov rad uloži još 12 miliona dinara.

  - Pacijenti će biti u prilici da dobiju i bržu i jeftiniju genetsku dijagnozu - kaže dr Milan Obrenović, iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

  Dr Obradović najavljuje da će stručnjaci u laboratorijama moći da analiziraju ćelije embriona dobijenih veštačkom oplodnjom i vrate hromozomski zdrav embrion majci.

  Vojvodina ima dobro razvijenu prenatalnu i postnatalnu citogenetsku dijagnostiku, ali molekularna dijagnostika monogenskih bolesti nije postojala, osim uvedene dijagnostike za cističnu fibrozu na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

  Do sada su pacijenti upućivani u dijagnostičke centre van naše zemlje, jer su do sada kod nas postojale teškoće prilikom uspostavljanja precizne dijagnoze.

  Prof. dr Vesna Kopitović, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, ističe da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo KC Vojvodine i dosad imala kvalitetne rezultate, kada je reč o vantelesnoj oplodnji, a od sada će pacijentima omogućiti sofisticiranu metodu, jer će se, pre nego što se majci vrati embrion, znati da li je on zdrav.

  Preimplataciona genetska dijagnostika, po rečima Kopitovićeve, veoma važna, a nova, bezopasna metoda koristiće se kod pacijenata kod kojih ranije nije uspevala veštačka oplodnja.

  Brzo izdavanje rezultata molekularno-genetskih analiza predstavlja ogromno psihičko olakšanje za trudnice i buduće očeve. Savremene laboratorije znatno će olakšati planiranje porodice, jer omogućavaju preciznu prenatalnu dijagnostiku u slučaju trudnoće obolele osobe ili trudnoće partnerke obolele osobe.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali