VojvodinaCafe - Ukrašena jaja i živopisne rukotvorine Eve Nemček
 • Ukrašena jaja i živopisne rukotvorine Eve Nemček

  U metropoli naivne umetnosti, Kovačici na jugu Banata, brojni posetioci dive se ne samo eksponatima Martina Jonaša, Zuzane Halupove i drugih slikara nego i lepoti ukrašenih jaja i ostalih živopisnih rukotvorina Eve Nemček. U njen dom brojni turisti obavezno svrate zbog radionice čuvenog graditelja violina Jana Nemčeka, ali su zadivljeni i svime što umeju da stvaraju njegova supruga Eva i ostali članovi porodice daroviti za umetnost, prenosi Radio televizija Vojvodine.  Narodni vez je Eva savladala još kao devojčica, kasnije je širila krug interesovanja i veština, a već godinama, suveniri iz njene manufakture Kovačicu reprezentuju na sajmovima i drugim prestižnim prilikama u zemlji i inostranstvu.

  "Osim tradicionalnih tehnika, stalno isprobavam i nešto novo pa čim nešto spazim na televiziji ili internetu, moram se okušati", rekla je gospođa Nemček. "Osim ukrašavanja ljuske jaja madera-tehnikom bušenjem, oslikavam ih i voskom, dekupažom, raznim čipkama, perlicama i svim mogućim tehnikama. Svaka je specifična i zahtevna".

  Posebno je interesantna čitava kolekcija ukrašenih pačijih, guščijih, kokošijih i nojevih jaja, a ističu se "čipkana", ukrašena stotinama rupica. Jedno guščije drži rekord s 1.400, ali više nije na Evinim policama. Bilo je toliko fascinantno da je otplovilo preko Atlantika – ne pitajući za cenu kupili su ga posetioci iz SAD!  Naravno, niko ih nije morao ubeđivati u to koliko je strpljenja i marljivog rada bilo potrebno da se uradi. Eva objašnjava da u proseku ljusku ukrasi s 200 do 300 rupica i utroši četiri sata, ali ima i zahtevnijih, sa do 500 rupica, koja iziskuju mnogo više vremena. Osim pačijih i guščijih, aranžira i nojeva jaja.

  "Ova tehnika zahteva da si skoncentrisan i da imaš čvrste ruke. Prilikom bušenja ne smeju da zadrhte jer onda ljuska pukne i za tili čas propadne dotadašnji višečasovni trud. A obično, kad se to desi, ljuska nikad ne pukne na početku, nego što je najgore, u finišu posla", kazala je Eva.

  Mada je znanje uglavnom sticala eksperimentisanjem i na svojim greškama, nesebično deli savete drugima koji bi da se oprobaju ili usavrše.

  "Znala sam odranije neke od starih tehnika, kao što je šaranje voskom, lepljenje listića za ljusku pa onda farbanje, ali kad sam u Slovačkoj videla ljuske ukrašene rupicama, to me je trajno okupiralo. Nabavila sam "hobi-bušilicu" i prionula na posao. Pre početka bušenja, jaje se mora isprazniti, oprati i iscrtati. Početak je bio težak jer su mi ljuske pucale u rukama, ali nisam odustajala. Ispostavilo se da je bušilica bila loša i sve je krenulo kad mi je suprug Jan kupio drugu", priseća se Eva.

  Kokošija jaja nisu pogodna za bušenje, a ni tako lepa bela, pa Eva ih obično farba i dodatno ukrašava na drugačiji način. Sem voskom, majstor je da ih učini zamljivim kontur-pastom ili dekupažom. Nojeva jaja pružaju dodatnu mogućnost jer je ljuska debela oko milimetar pa ih rezbari. Ali i to iziskuje mnogo strpljenja, veštine i vremena, pa posao na samo jednom zna da potraje i desetak dana.  Unikatne čestitke Eva pravi na paus-papiru, suveniri od slanog testa oblikovani su u raznim formama pa se suše i lakiraju, kao i keramika... Ima ih s motivima karakterističnim za slovački folklor, ali posebno su upečatljive i tražene simpatične keramičke figurice zaobljenih Sosa.

  "Najzanimljivije je da ih, takve punačke, najviše kupuju vitke i mršave dame koje drže do linije i od jutra do mraka broje svaku kaloriju. Valjda podsvesno žale za propuštenim čarima hedonizma. Svaka figura je unikatna pa kako koja ispadne. Sve su drugačije obučene, paradno ili radno, kod kuće, s oklagijom i metlom u ruci", objašnjava Eva.

  Među stranim turistima najviše je Amerikanaca, a za ovu godinu već je najavljena 41 grupa. Kruzerima plove Dunavom, bace sidro u Beogradu pa autobusom skoknu do Kovačice. Ali i mnogi od brojnih gostiju iz Srbije i školske ekskurzije pazare poneki suvenir iz Evine radionice.

  Evine radove možete pogledati ovde.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali