VojvodinaCafe - Svetski šampioni u ručnom sečenju trske
 • Svetski šampioni u ručnom sečenju trske

  Skoro nepristupačna banatska močvara, u međurečju Begeja, Tise i jezera ribnjaka "Ečka", a u blizini Belog Blata i na obodu čuvene Carske bare, iznedrila je minulog vikenda svetske šampione u ručnoj seči trske. Na trećem po redu šampionatu, koji je otežavao vlažan teren i olujni vetar, domaćini iz Belog Blata dokazali su ponovo da im nema premca u trskarstvu, jednom od najstarijih zanimanja, koje u ovom etno-selu poslednjih godina doživljava pravu renesansu.  Pokupili su sve medalje i pehare, a u konkurenciji 11 ekipa (sa po dva takmičara) iz cele Vojvodine.

  - Nijanse su odlučivale, razlika je samo nekoliko bodova - skromno objašnjavaju ovogodišnji šampioni Jano Markuš i Rajo Dadić, koji su trijumfovali ispred komšija Đurke Kalapiša i Rudolfa Lenarta, te dvojice Miša - Havrana i Vrške.

  Jedina žena na takmičenju bila je 23-godišnja Nataša Fazekaš iz Bečeja. U poslu je tri godine, ali je ovo za nju potpuno novo iskustvo.

  - Kod kuće radim, čistim trsku ili pletem, sada sam prvi put i sekla - kaže Nataša, koja je nastupajući sa suprugom Janošem pokazala da je nežniji pol dorastao ovom gorštačkom izazovu.

  Žiri je ocenjivao sve elemente u radu ekipa - od stava pri seči, urednosti u zaostaloj površni, kompaktnost snoplja, način odlaganja i izgleda kupe, do vizulenog utiska postavljenog doručka, narativnih i pevačkih sadržaja tokom žetve...

  - Želimo da očuvamo tradiciju trskarstva, sve običaje koji su pratili tešku i neobičnu delatnost - kaže ispred organizatora šampionata Janoš Sabo, iz seoskog Udruženja trskara, uveren da će manifestacija postati turistički brend sela i ovog dela Banata.

  Belo Blato, inače, živi od trske. Trskarstvom se bavi skoro 80 odsto stanovništa od oko 1.500 duša. Sezona seče na oko 600 hektara traje od novembra do aprila. Kosci dnevno mogu da obrade od 30 do 50 snopova, a za svaki se plaća 50 dinara.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali