VojvodinaCafe - Dupli simboli Vojvodine bi stvorili puno problema
 • Dupli simboli Vojvodine bi stvorili puno problema

  Konačno rešenje grba Vojvodine morala bi da pronađe stručna komisija, sastavljena od heraldičara, koja bi izradila potpuno novi grb u srazmeri sa državnim grbom Srbije, izjavio je danas heraldičar Nemanja Todorović Štiplija. Štiplija, koji je glavni i odgovorni urednik "Europran Western Balkans", ističe da bi paralelno korišćenje dva grba stvorilo još veći jaz i dovelo do velikih problema, prenosi novosadski portal 021.  Skupština Vojvodine nije donela odluku o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, kojom je predviđeno da se uz zvanične simbole te pokrajine uporedo ističu srpska zastava trobojka i grb iz 1848. godine. Taj predlog nije dobio neophodnu dvotrećinsku podršku vojvođanskih poslanika - podršku su mu dali SNS, SPS, SVM, SRS i DSS, DS i Nova demokratska stranka su bile uzdržane, a protiv je bila LSV.

  Štiplija smatra da je insistiranje na nepromenljivosti simbola i na njihovoj tradicionalnosti, sa obe strane, besmisleno. Štiplija ističe da se od početka na simbolima nije radilo tako da oni budu konačni, a možda i večni.

  Uz napomenu da je stručna javnost totalno bila isključena iz procesa donošenja novih simbola, Štiplija pita da li postoji ijedan region u Evropi koji ima dva grba i dve zastave i da li ijedan region ima simbole koji su definisani kao "Grb" i "Tradicionalni grb".

  Štiplija pita i zašto se nije tražilo kombinovano rešenje i zašto i ovog puta nije oformljeno stučno telo za izradu simbola, nego su "simboli postali deo političke svakodnevice i vaganja političke moći u AP Vojvodini".

  Štiplija poručuje i da državni i lokalni simboli, grbovi i zastave, nisu nepromenljiva kategorija i da su ih menjali, dopunjavali i skraćivali mnogi gradovi, regioni i države, sa čak snažnijom heraldičkom tradicijom nego što je naša. "Nepoznavanje heraldike od strane donosioca odluka u AP Vojvodini dovelo je do toga da 2002, 2004, pa na kraju i prošle godine dođe do usvajanja simbola čija je heraldička osnova upitna. Nekonsultovanje struke u slučaju simbola AP Vojvodine postala je 'tradicionalna stvar'", naveo je Štiplija.

  On je dodao da mišljenje stručne javnosti nije ispoštovano ni proletos prilikom izrade Statuta, kada se skretala pažnja na besmisao dualizma simbola.

  "I sam grb Vojvodstva imao je nekada dodatne elemente koji su činili grbovi geografskih teritorija koje su ga činile (zajedno sa Baranjom). Zašto nekome nije palo na pamet da spoji te dve tradicije? Ovim kritikujem i jednu i drugu stranu... Šta je sporno u izradi jedistvenog grba? Ili je celokupna ideja samo u produbljivanju političkog sukoba?", upitao je Štiplija.

  Pojašnjava da je ono što se sada naziva "Tradicionalni grb Vojvodine" grb Vojvodstva srpskog, koji je bio teritorijalna jedinica Habzburške monahije od revolucije 1848. godine do Austro-Ugarske nagodbe. "Dakle to nije grb naroda, jer grbovi naroda ne postoje", naveo je Štiplija i istakao da je grafičko rešenje koje je trebalo biti usvojeno u Skupštini Vojvodine pogrešno i ne predstavlja "Tradicionalni grb Vojvodine" po Statutu AP, a samim tim ni onaj iz 1848. godine.

  "Pre nekoliko dana kada se u javnosti pojavilo novo grafičko rešenje takozvanog 'Tradicionalnog grba Vojvodine' bio sam šokiran nepoznavanjem heraldike od strane autora. Mnogo herladickih manjkavosti čini predloženi grb pogrešnim. Kao jedan od primera mogu da navedem da je grafičkim ulepšavanjem štit sa krstom i ocilima dobio zlatnu borduru koja u heraldici ima neko sasvim drugo značenje", naveo je Štiplija. Dakle, nešto se pojavilo na grafičkom rešenju "Tradicionalnog grba", a da to nema osnova ni u heraldici, a ni tradiciji, zaključio je Štiplija.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od Eugen Grafvajer
   Eugen Grafvajer -
   Sledeće će biti, promene imena vojvođanskih gradova a i samo ime Vojvodine.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali