VojvodinaCafe - 16 godina od rušenja Varadinskog mosta
 • 16 godina od rušenja Varadinskog mosta

  Danas se navršava 16 godina otkad je pod NATO bombama srušen Varadinski most i život izgubio Novosađanin Oleg Nasov. Ovim povodom organizovaće se akcija "Opet most" u saradnji sa "Led artom", a performans obuhvata izložbu fotografija nekadašnjih novosadskih mostova srušenih 1999. godine i novoizgrađenih mostova, najavili su organizatori, list Dnevnik. Autori umetničko-novinskih fotografija su poznati novosadski fotoreporteri Branislav Lučić, Martin Candir, Jaroslav Pap i Darko Dozet.  A evo i kratke istorije Varadinskog mosta. Kako su uslovi obnove zemlje i razne druge okolnosti zahtevale potrebu jednog sigurnog, stalnog, železničko-drumskog mosta na Dunavu između Novog Sada i Petrovaradina, još 1945. godine počela je njegova gradnja na stubovima porušenog Mosta kraljevića Tomislava. Gradila ga je grupa inženjera: Miodrag Živković, Panta Jakovljević i Sava Atanacković, a dobio je oblik proste grede po sistemu čelične rešetke. Za rad su korišćeni nemački zarobljenici koji su za nagradu po završetku mosta pušteni kućama.

  Sagrađen je u rekordnom vremenu - za 160 dana, i bio je prvi stalni čelični most izgrađen posle Drugog svetskog rata u Evropi. Svečano ga je pustio u saobraćaj 20. januara 1946. godine maršal Tito čije je ime i sam most dobio. Bio je dug 344 metra.

  Krajem maja 1962. godine preko njega je prešla poslednja želežnička kompozicija, tako da je do rušenja služio samo za drumski saobraćaj.

  Srušen je 1. aprila 1999. u zoru, tačnije u 4,55 časova, a pre rušenja mu je ime promenjeno u Varadinski most.  Novi Sad je konačno, godinu dana posle okončanja bombardovanja, dobio prvi pravi most sa dve kolovozne i dve pešačke trake. Uprkos različitim stavovima prilikom projektovanja i same izgradnje mosta, njegov učinak je neosporiv. Dunav je ponovo ukroćen između dve obale našeg grada.

  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali