VojvodinaCafe - Propao projekat rekultivacije Ledinačkog jezera
 • Propao projekat rekultivacije Ledinačkog jezera

  Od rekultivacije bivšeg Ledinačkog jezera, odnosno površinskog kopa "Srebro" za sada neće biti ništa jer je projekat osporen, a i istekao je rok za rekultivaciju koji je bio 2012. godina. Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović tvrdi da se kod jezera za sada ništa ne radi. "Za sada taj lokalitet stoji nedirnut, osim što je ispumpana voda iz njega. Projekat rekultivacije nije počeo, a da jeste, verovatno bi bile oštećene kuće i putevi", kaže Puzović za novosadski radio 021.  Nevladine organizacije više puta su ukazivale na to da nije u pitanju rekultivacija već eksploatacija kamena iz jezera, što je zabranjeno jer je jezero deo Nacionalnog parka "Fruška gora". Milica Alavanja iz Vojvođanske zelene incijative tvrdi da bi rekultivacija, odnosno eksploatacija kamena ugrozila kako specifičan ekosistem oko jezera, tako i zdravlje samih stanovnika Ledinaca, naselja koje se nalazi u blizini ovog lokaliteta.

  "Napravljena je velika šteta, jer je iz jezera ispumpana voda izuzetnog kvaliteta. Takođe, građani Ledinaca, mesta kroz koje prolazi uzani put, bune se protiv celog postupka jer bi u slučaju rekultivacije kamioni koji odnose kamen prolazili kroz njihovo selo što bi narušilo kako njihov mir, tako i njihovo zdravlje", kaže Alavanja.

  Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović ističe da će rekultivacijom mnoge biljne i životinjske vrste nestati, ali da rekultivacija mora da se sprovede jer taj lokalitet nije bezbedan.

  "Činjenica je da će ako se rekultivacija bude uradila, neke retke vrste biljaka, insekata i ptica koje smo tamo otkrili u prethodnih 20 godina, i koje postoje samo na tom mestu u celoj Vojvodini, nestati. S druge strane, ne mogu da osporim tvrdnje eksperata koji kažu da ako se ne uradi rekultivacija, taj lokalitet mora biti zatvoren za posetioce jer postoji opasnost da neko strada od iznenadnih odrona", navodi Puzović.

  Puzović dodaje da su u toku pregovori preduzeća "Alas Rakovac" sa Republikom, u čijoj su nadležnosti nacionalni parkovi, oko novog projekta rekultivacije.

  "Ono što su nam rekli na lokalitetu "Srebro" je da su u toku pregovori sa nadležnim ministarstvom i da će pokušati da naprave novi projekat rekultivacije, koji će početi da važi ako i kad bude usvojen. Osnovni problem je da se pronađe rešenje kuda da se izveze kamen i jalovina koji nastaju kao posledica rekultivacije. Kompanija je predlagala da napravi novi put kroz šumu, međutim Zavod za zaštitu prirode i naš sekretarijat se sa time nisu složili jer bi to zahtevalo seču šume", kaže Puzović.

  Na pitanje novinara 021 da li može doći do nekog kompromisa firme koja planira radove i aktivista za zaštitu prirode i građana, Vojvođanska zelena inicijativa smatra da je to nemoguće, jer ona i stanovnici Ledinaca žele da sačuvaju jezero takvim kakvo jeste, dok kompanija samo želi da eksploatiše kamen.
  Podsetimo, kompanija Alas Rakovac, deo austrijskog Alas Holdinga, preuzela je obavezu da izvrši rekultivaciju terena nekadašnjeg Ledničkog jezera.

  Jezero se nalazi nedaleko od mesta Stari Ledinci, koje je sastavni deo Nacionalnog parka "Fruška gora". Od nekadašnjeg veoma atraktivnog turističkog odmarališta u jedinom zaštićenom Nacionalnom parku u Vojvodini danas su ostale samo slike devastiranog pejzaža. Meštani Ledinaca i nevladine organizacije su više puta ukazivale na to da se na lokalitetu ovog jezera i površinskog kopa "Srebro" odvijala eksplatacija trahita. Pošto se pomenuti lokaliteti nalaze u sklopu nacionalnog parka, aktivnosti eksploatacije su zakonom zabranjene. Međutim, odlukom Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine voda iz jezera je ispumpana 2009. godine.

  U maju 2013. godine Upravni sud Srbije usvojio je žalbu MZ "Stari Ledinci" protiv Administrativne komisije Vlade Srbije, zbog čije je blanko saglasnosti pre nekoliko godina ispumpana voda iz Ledinačkog jezera, i predmet ponovo vratila na razmatranje.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali