VojvodinaCafe - 16 godina od rušenja mosta Slobode
 • 16 godina od rušenja mosta Slobode

  Na današnji dan pre 16 godina u vreme NATO bombardovanja srušen je most Slobode u Novom Sadu. Srećom, rušenje tog mosta prošlo je bez žrtava ali je ostavilo duboke tragove u osećanjima Novosađana zaljubljenih u svoje mostove. Srušen je 3. aprila 1999. u 19.55 časova. Kasnije analize su pokazale da je moguće most Slobode popraviti, što se pokazalo ispravnim i 8. oktobra 2005. godine Most Slobode je otvoren po drugi put. Ono što je najvažnije - sačuvao je pređašnji izgled.  Ideja o mostu Slobode nastala je tokom sedamdesetih godina prošlog veka usled preopterećenja oba novosadska mosta i davnašnje želje Novosađana da se Novi Sad preseli na padine Fruške Gore, zahtevalo je savremeniju i veću arteriju preko Dunava.

  Novi most koji je nosio ime Sloboda, bio je pravo remek-delo, jer je u svojoj klasi bio drugi po veličini u svetu. Projektovao ga je Nikola Hajdin, a izvođač radova je bila "Mostogradnja" iz Beograda uz saradnju mađarskih i švajcarskih građevinskih preduzeća. Ukupna dužina mosta iznosila je 1.312 metara sa dva stuba visoka 60 metara i kosim zategama, a širina mosta 27,6 metara. Povezivao je Bulevar 23. oktobra, danas Bulevar oslobođenja i Mišeluk. Izlaz na sremsku stranu izveden je u vidu dve tunelske cevi, dok se saobraćaj preko mosta odvijao na po tri trake u oba smera, uz pešačke staze i sigurnosni pojas.  Most je izgrađen u krivini reke, a konstrukcija koja je bila teška 9.700 tona, spajana je od gotovih varenih delova koji su izrađeni u Mađarskoj. Glavni raspon između stubova iznosio je 361 metar, a zatege se sastojale od 48 čeličnih užadi, kosih po sredini mosta. Ovaj most se pušta u saobraćaj 23. oktobra 1981. godine, na dan oslobođenja Novog Sada i 40. godišnjice ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije i socijalističke revolucije.

  Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO bombardovanja, preminuo je u 58. godini, 6. januara 2015. godine.


  Život je proveo pored reke i nije samo tog aprilskog dana spasavao ljude iz Dunava. Ovaj heroj za svoje delo nikada od države nije nagrađen i tek je pre nekoliko godina dobio posao u JKP "Čistoća" nakon pisanja medija i insistiranja javnosti.

  Deset godina je slušao obećanja vlasti da će mu pomoći da pronađe posao, jer od ribarenja nije mogao da izdržava porodicu, a čamac kojim je spasavao ljude iz Dunava u međuvremenu je ukraden.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali