VojvodinaCafe - Krađa stoke i hrane u selima opštine Bela Crkva
 • Krađa stoke i hrane u selima opštine Bela Crkva

  Krađa stoke i hrane u selima opštine Bela Crkva poslednjih nekoliko meseci je uzela maha, a policija nijedan od tih slučajeva još nije rešila, zbog, kažu, nedostatka dokaza. Meštani, međutim, tvrde da nemaju podršku organa reda, te da im ne preostaje ništa drugo nego da se sami organizuju i brane svoju imovinu od lopova, koji su, očigledno, dobro upoznati sa situacijom na terenu, prenose Novosti.  Najveću štetu do sada pretrpeli su stočari iz sela Vračev Gaj, iz čijih je obora od septembra 2013. ukradeno više od stotinu jaganjaca, a da za to niko nije odgovarao. Samo ove godine je nestalo pedesetak ovih životinja iz dva domaćinstva.

  - Policija je pre dva meseca uhvatila na delu trojicu maloletnika, koji su priznali da su došli da kradu jagnjad, a našli su i kamion smederevskih tablica, koji ih je čekao na ulazu u selo, ali su ih sve pustili. Ne znam zašto nisu pokušali da od njih bar "izvuku" ko ih je angažovao i da se tako stane na kraj našim mukama. Ovako, agonija se nastavlja, jer ljudi konstantno žive u strahu i trzaju se na svaki lavež pasa - kaže Slaviša Antonijev, jedan od oštećenih meštana sela Vračev Gaj koji tvrdi da kod njega policija čak nije ni došla na uviđaj, iako je prijavio krađu.

  Na meti lopova nisu ovce, već samo jaganjci i poneko šilježe, koji su teški i do 50 kilograma, a na tržištu dostižu cenu od stotinak evra. Tako je ovih dana i Sredoje Čiklovan iz sela Kajtasovo, kao poslednji u nizu, ojađen za najmanje 2.000 evra, jer mu je pod okriljem noći ukradeno 40 jagnjadi.

  - Birali su samo najbolje. Uzeli su mladunce koji su teški oko 30 kilograma, dok su nekoliko slabijih ostavili. Umesto da ih sve prodam, kao što sam ugovorio, sada mogu samo glasno da kukam, jer pomoć od nadležnih nemam - jada se Čiklovan.

  Ovaj nesrećni čovek, koji ima bolesnu ženu, troje dece i petnaestoro unučadi, sada brine kako će da prehrani mnogočlanu porodicu.

  - Čitav život za hleb zarađujemo nadničenjem, a lane smo pozajmili novac, kako bismo počeli da se bavimo stočarstvom i tako stekli sigurniji prihod. Prodajom ukradenih jaganjaca planirali smo da vratimo pozajmljeni novac. Kako ćemo sada da živimo i da se razdužimo, ne znam - kaže Sredojev sin Zoran i dodaje da zbog ove krađe neće imati novca ni za prolećnu setvu, te da će im i ta skromna tri hektara oranica ostati zaparložena.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali