VojvodinaCafe - Sve više ugroženih vrsta ptica u Vojvodini
 • Sve više ugroženih vrsta ptica u Vojvodini

  Tačan broj ugroženih vrsta ptica u Vojvodini ne može se odrediti, a broj ugroženih vrsta i onih kojima preti izumiranje se povećava, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Međutim, postoje i vrste čija brojnost raste, upravo zbog korišćenja različitih aktivnih mera prethodnih godina. Zaštititi ugrožene i retke vrste ptica danas je sve teže, a savremeni način života šteti životnoj sredini. Poljoprivredna proizvodnja, kao i mi sami, najveći smo neprijatelji ptica u Vojvodini, prenosi RTV.  "To je jako kompleksan problem, iz razloga što je poljoprivreda svuda postala jako intenzivna, otrovi se koriste kako pri obradi zemlje, tako i pri prskanju, pa se sve sliva i u vodena staništa", napominje Marko Šćiban iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Pojedinim retkim i ugroženim vrstama, zahvaljujući različitim merama zaštite koje je to Društvo sprovelo, povećana je brojnost, ali postoje i primerci koji su na ivici nestajanja.

  Međutim, kada bismo više vodili računa o životnom okruženju, doprineli bismo i tome da retke vrste ptica koje žive u našim krajevima, tu i opstanu.

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Univerzitetom Nord Trondelag iz Norveške, organizovalo je terensku obuku u zaštićenim mestima na četiri lokacije u Srbiji, za raspoznavanje divljih ptica po izgledu i oglašavanju, a sve s ciljem da se učesnici obuke pripreme za učestvovanje u programima i akcijama popisa i zaštite ptica, koje organizuju ornitolozi. Polaznici su već na prvoj terenskoj vežbi imali priliku da se upoznaju sa 30 vrsta ptica.

  Prema rečima Šćibana, u Srbiji je mali broj onih koji se bave pticama, a neophodno je da ih bude više, kako bi se pratilo stanje na terenu i u prirodi.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali