VojvodinaCafe - Kako zaštititi i oživeti Podgrađe Petrovaradina
 • Kako zaštititi i oživeti Podgrađe Petrovaradina

  Godinama se govori o lošem stanju Podgrađa u Petrovaradinu i o neophodnoj rekonstrukciji objekata i kolovoza. Nažalost, sve ostaje na upozorenjima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Neophodno je uložiti mnogo novca, kako bi se očuvala ta kulturna baština iz 18. veka, kao i kontinuirano ulaganje u njene objekte. Retko koji grad u Srbiji može se pohvaliti graditeljskom kulturnom baštinom iz 18. veka, prenosi Radio Televizija Vojvodine.  Ipak, jedino što je tokom poslednjih nekoliko decenija urađeno na očuvanju pojedinih zgrada starih oko tri stotine godina je - farbanje fasada.

  "Izuzetno je loše stanje. Mislim da je, pod jedan, taj saobraćaj uzročnik svega toga, udruženo sa ovim neodržavanjem o kojem govorimo već jako dugo vremena. Slika je očekivana.

  To opterećenje koje trpe i objekti i sam prostor Podgrađa se više ne da opisati", kaže Slobodanka Babić, arhitekta-konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

  U Zavodu za zaštitu spomenika kulture smatraju da je potrebno izmestiti saobraćaj iz Podgrađa, jer svako ulaganje propadne zbog velikog broja motornih vozila koja svakodnevno tuda prođu.

  Ti objekti znače nešto posebno za grad Novi Sad, njihova prezentacija, njihovo dobro stanje doprinosi samom gradu Novom Sadu.

  "Jedna dobro rehabilitovana i korišćena baština gradu može doneti i ekonomske koristi. Za početak da se održava, bar da omogući da se održava, to bi bio veliki pomak", kaže Babić.


  Zavod za zaštitu spomenika kulture dobio je sredstva za izradu master plana obnove Tvrđave, ali je to samo strateški dokument, koji bez novčane podrške i kontinuiteta u realizaciji, ostaje samo mrtvo slovo na papiru.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali