VojvodinaCafe - FK Spartak slavi 70 godina postojanja
 • FK Spartak slavi 70 godina postojanja

  Danas, 21. aprila fudbalski klub Spartak iz Subotice slavi veliki jubilej, 70 godina postojanja. Oformljen je kao Fiskulturno omladinsko sportsko društvo "Jovan Mikić - Spartak", a to ime je dobio po našem olimpijcu, troskokašu i višebojcu koji je učestvovao na Igrama u Berlinu 1936. Od detinjstva je govorio nekoliko jezika, pisao je pesme, završio gimnaziju i fakultet, bio je dva puta prvak Balkana, bio je učitelj, a bio je i antifašista.  Kao antifašista, rođen u Opovu, borio se zajedno sa svojim prijateljima da fašiste protera iz zemlje, a iako je skoro ceo rat izdržao, ovaj 30-godišnjak je smrtno pao boreći se za oslobođenje Subotice, zajedno sa sovjetskim snagama.

  "Ja sam svoju dužnost izvršio, moja misija je završena – Subotica je slobodna", rekao je drugovima koji su pritrčali kada je pogođen prilikom juriša na železničku stanicu.

  Tada legendarni "lako-atletičar", kako se govorilo za one koji se u sportu bave trčanjem, skakanjem ili bacanjem, sahranjen je na način koji niste mogli da vidite u potonjim partizanskim filmovima: sahranjen je uz zajedničko služenje katoličkog i pravoslavnog sveštenika i prisustvo partizanskih saboraca, kako onih koji su se borili pod jugoslovenskom, tako i pod sovjetskom zastavom.

  U njegovu čast, FK Spartak je dobio ime, a vrlo brzo zaigrao i na najvećoj sceni. Već sledeće godine po osnivanju igrao je u tada najvišem rangu takmičenja, Prvoj ligi Jugoslavije, pa je posle dve sezone ispao, da bi se vratio 1948. i ostao punih deset godina. Od 1958, kako beleži zvaničan sajt ovog kluba, sve do 1986, bio je drugoligaš u svim sezonama osim 1972/1973, a onda se vratio u elitno takmičenje. Od 2004. godine nastupa pod imenom Spartak Zlatibor voda.

  Fudbaleri Spartaka su dva puta bili finalisti Kupa, najpre 1962. godine kada je u finalu odigranom na stadionu JNA OFK Beograd pobedio Subotičane sa 4:1, a potom i 1994, kada se igralo dve utakmice u kojima je tim Partizana prvo slavio u Subotici rezultatom 2:3, a u Beogradu sa ubedljivih 6:1.

  U ovom trenutku Spartak je deseti u konkurenciji 16 superligaških timova.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali