VojvodinaCafe - Rekordna količina prikupljenog smeća na Fruškoj gori
 • Uspela akcija sakupljenja smeća na Fruškoj gori

  Međunarodni Dan planete Zemlje obeležen je juče nizom akcija i u Srbiji, koje za cilj imaju podizanja ekolokoške svesti i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje životne sredine. Svoj doprinos u čišćenju Fruške gore dali su su učenici, radnici nekoliko preduzeća, kao i brojni pojedinci. Pored đaka, učestvovali su službenici, članovi goranskih i lovačkih udruženja i mnogi drugi pojedinci na nekoliko lokacija na Fruškoj gori, prenosi RTV.  "Upravo ove aktivnosti i ovo što se danas učinilo predstavlja možda dobar motivacioni aspekt. Postoji možda i ekonomski interes, ali je snažnija poruka koja ide u javnost, a to je da mi brinemo i treba da brinemo o tome", rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Nikola Ugrčić.

  Ovogodišnja akcija bila je rekordna, kako po broju volontera, tako i po količini prikupljenog smeća. Međutim, problem nije samo smeće i fruškogorski potoci prepuni raznog otpada, već i teški teretni saobraćaj, koji ne jenjava preko Iriškog venca.

  "I obodno stanovništvo koristi Frušku goru kao otpad. Možete pronaći krevete, šporete, veš mašine, što je tragično. Moramo da se suočimo s tim i da je uvedemo u red", rekao je direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" Radovan Durutović.

  Nakon ove akcije, sledi dodatno sređivanje Fruške gore za maraton predstojećeg vikenda, potom i za 1. maj, kada se očekuje oko 400.000 posetilaca.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali