VojvodinaCafe - Stočarima u Zrenjaninu najgore njive
 • Stočarima u Zrenjaninu najgore njive

  Najava raspodele državnog zemljišta u najvećoj banatskoj opštini po pravu prečeg zakupa donela je nove-stare probleme i nedoumice, u kojima su stočari ponovo u "glavnoj ulozi". Kada je Gradsko veće nedavno usvojilo ovogodišnji program zaštite, uređenja i korišćenja zemljišta u državnoj svojini na području Zrenjanina, stočari su se ponadali boljem statusu i pravičnijoj raspodeli oranica, prenosi Novosti.  Pokazalo se da su očekivanja nerealna i da će i u 2015. njihove potrebe, zasnovane na zakonskoj osnovi, biti jedva polovično ispunjene.

  Na predstojećim licitacijama, naime, naći će se 22.457 hektara državnih oranica. Pravo prečeg zakupa ostvarilo je 84 stočara. Zbog podsticaja proizvodnje, a po principu računanja takozvanog uslovnog grla u tovu, pripada im 8.392 hektara zemlje, livada i pašnjaka. Po svemu sudeći, mnogi će i ove godine ostati "kratkih rukava", odnosno, njihovo pravo prečeg zakupa biće samo u planovima i na papiru!?

  - Pripada mi 41 hektar, ali ispalo je da je deo oranica u crkvenom vlasništvu, pa sam dobio tek 18 - 19 hektara. Ne daju mi ništa u zamenu, jednostavno kažu - takav im je plan i program - nezadovoljan je Stevica Jovanov, stočar iz Melenaca.

  Ogorčen je i njegov komšija Branislav Mojsin, koji tvrdi da stočari iz ovog banatskog sela dobijaju najgoru, zemlju pete, šeste klase, koju niko drugi neće jer se teško obrađuje... A, Jugoslav Tomić, koji u Stajićevu ima farmu sa 150 krava i jedan je od najvećih proizvođača mleka u Vojvodini, dobio je 10 hektara pašnjaka baš u Melencima, koje je od njegovog sela udaljano više od 30 kilometara!

  - Tražim objašenje od komisije zašto nisam dobio pašnjak u Stajićevu ili okolini. Kako misle da oteram krave na ispašu u Melence - pita Tomić, koji ističe da mu je zbog politike raspodele državnog zemljišta otežano spravljanje hrane za krave na farmi, iz koje svakodnevno izlazi više od hiljadu litara mleka.

  U gradskoj komisiji za licitaciju državnog zemljišta tvrde da čine sve što je objektivno moguće kako bi na različitim lokacijama ispunili zahteve stočara.

  - Svi stočari dobili su obradivo poljoprivredno zemljište, neki i pašnjake, zavisno od situacije u njihovom ataru. Međutim, ne mogu svi da dobiju zemlju u svojoj katastarskoj opštini, jer u nekim je nema dovoljno za podmirirenje potreba - odgovara na primedbe Stojan Kralj, iz komisije za licitaciju zemljišta.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali