VojvodinaCafe - Snimci bombardovanja Novog Sada 1944. godine
 • Snimci bombardovanja Novog Sada 1944. godine

  Istorijski arhiv grada Novog Sada objavio je do sada neviđen snimak bombardovanja Novog Sada iz 1944. godine. Snimak je nedavno otkriven i potom sređen u saradnji sa RTV i prikazan tokom izložbe o 70 godina od oslobođenja Novog Sada, a sada je postavljen na interenet kako bi i šira javnost imala priliku da ga vidi. Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja, prenosi 021.  Snimak prikazuje i mnoge uništene objekte, ali nije moguće identifikovati tačno iz kojih su delova grada. Moguće je prepoznati porazrušene zgrade u ulici Maksima Gorkog u delu koji je nabliži keju, kao i fabrička postrojenja koja su nekad bila u Radničkoj ulici, poput Albusa.

  Otkrivanje ovog snimka će pomoći novosadskim istoričarima da više istraže šta se dešavalo tokom avgusta i septembra 1944. godine u Novom Sadu, jer se do sada ova tema slabo istraživala.


  Mnogi podaci su otkriveni prethodnih godina i to zahvaljujući interentu na kojem su se pojavili izveštaji o letovima savezničke avijacije. Za Novi Sad su bili najvažniji podaci o delovanju 15. Vazduhoplovne armije anglo-američkih snaga stacionirane u Italiji koja je bombardovala grad desetak puta, jer do danas nije potvrđeno koliko je ukupno naleta bilo.

  Samo anglo-američko bombardovanje je bilo dosta precizno i na meti su se našle fabrike, aerodrom, kasarne, objekti okupacionih vlasti, električna centrala, železnička infrastruktura i most na Dunavu. Civilni objekti koji su tada oštećeni su se nalazili pored objekata koji su bili na meti napada. Tačnih podataka o broju nastradalih u bombardovanju 1944. godine nema, a procene idu i do 1.000 poginulih.

  Pomenimo da je Novi Sad tokom II Svetskog rata bombardovan i aprila 1941. kada su nemački bomabrderi bacili bombe na vojne i civilne objekte u gradu. Neki hroničari beleže, ali nije potvrđeno, da su sovjetski avioni pred oslobođenje oktobra 1944. godine takođe imali manja dejstva nad područjem grada bombardujući nemačke i mađarske kolone u povlačenju.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali