VojvodinaCafe - Novosadsko izdanje tradicionalne "Temerinske pasuljijade"
 • Novosadsko izdanje "Temerinske pasuljijade"

  Tradicionalna "Temerinska pasuljijada" od ove godine imaće i svoje novosadsko izdanje pod nazivom "Urban bin fest" koji će u Kameničkom parku biti održan 12. i 13. juna. Kako veruje Dragan Vukotić osnivač i predsednik Udruženja građana "Ekocentar Vodomar 05", koje je organizator te manifestacije „Urban bin fest“ će postati tradicionalna priredba baš kao što je to i "Temerinska pasuljijada", koja traje već punu deceniju i po kojoj je Temerin postao prepoznatljiv.  Vukotić je na konferenciji za novinare rekao da za „Urban bin fest“ vlada veliko interesovanje, o čemu svedoči i značajan broj najavljenih učesnika iz zemlje i inostranstva.

  Vukotić je kazao i da su organizatori za najuspešnije takmičare u kuvanju pasulja obezbedili i vredne nagrade - prvo mesto 100.000 dinara, drugo 30.000, treće 20.000 dinara, a četvrto i peto pehari i poklon paketi.

  "Pored glavnog takmičenja organizujemo i takmičenje novinarskih ekipa pa će tako i predstavnici 'sedme sile' imati priliku da pokažu svoje umeće u kuvanju pasulja", rekao je Vukotić.

  On je dodao i da posetioci pasuljijade, pored takmičenja u spremanju pasulja, mogu nastupiti i u tradicionalnim Ravničarskim igrama u okviru kojih će biti nekoliko zanimljivih takmičenja - bacanje starog bicikla u dalj, trka u džakovima i slično.

  Na "Urban bin festu" biće organizovan i etno - sokak, na kom će biti izložene rukotvorine i proizvodi starih tradicionalnih zanata, kao i specijaliteti tradicionalne vojvođanske kuhinje, a sve će biti začinjeno bogatim kulturno - umetničkim programom.

  Na pitanje novinara da li je "Temerinska pasuljijada" prestala da postoji, s obzirom na to da se ne održava u svom tradicionalnom terminu, početkom juna meseca, Vukotić je rekao da "Temerinska pasuljijada" nije ugašena i da će biti održana 11. i 12. septembra.

  "Moram da kažem da sporna manifestacija "Prosto k``o pasulj" koja je zakazana za naredni vikend u Temerinu nema nikakve veze sa "Temerinskom pasuljijadom", mada neki pokušavaju da kopiranjem sadržaja, koji smatramo krađom ideje i povredom autorskog dela, novu priredbu proture kao onu koja ima desetogodišnju tradiciju u koja je imala nemerljiv doprinos u promociji opštine Temerin", istakao je Vukotić.

  On je naglasio da su za "Temerinsku pasuljijadu" od samog starta u Temerinu važili drugačiji aršini u odnosu na druge slične manifestacije, pa je, kako je rekao, jedino toj priredbi naplaćivana struja i to po neverovatnoj ceni, paušalno procenjenoj, od 150.000 dinara za dva dana trajanja i jedino je na toj manifestaciji naplaćivan parking na ulicama i privatnim prilazima.

  "Očigledno da je neko želeo i da želi da odustanemo od priredbe čiji smo ugled gradili punih deset godina i da njeno mesto zauzme druga priredba sličnog naziva, a prekopiranog sadržaja.

  Međutim jasno i glasno svima poručujem da od "Temerinske pasuljijade" nećemo odustati, a našim vernim posetiocima, uz poziv da dođu na "Urban fest" zakazujem novo, 11. po redu, druženje u septembru mesecu", zaključio je Vukotić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali