VojvodinaCafe - Očajno stanje biciklističkih staza u Novom Sadu
 • Očajno stanje biciklističkih staza u Novom Sadu

  Rupe, udubljenja, podignuti ivičnjaci, nepropisno parkirani automobili ili bašte kafića koje zauzimaju deo biciklističke staze, najčešći su problemi sa kojima se biciklisti suočavaju. Međutim, podatak da prošle godine grad nije utrošio ni dinar za uređenje biciklističkih staza posebno je razljutilo ljubitelje dvotočkaša. Za održavanje staza za bicikliste nije uloženo ništa, iako je prvobitno planirano da se utroši 12 miliona dinara.  Nakon toga, rebalansom budžeta smanjena je ta cifra na dva miliona dinara, ali kako se ispostavilo, ni to nije iskorišćeno za saniranje biciklističkih staza. Iz Novosadske biciklističke inicijative kažu da je taj podatak poražavajuć, s obzirom na to da je za samo godinu dana broj biciklista povećan za 15 odsto.

  "Mesta na kojima treba da se interveniše na biciklističkim stazama u smislu popravke zaista ima mnogo. Trebali bi da i građani podnose komunalne prijave, dojavljuju gde su problemi na biciklističkim stazama, s druge strane mislim da koliko god mi komunicirali ili ne komunicirali sa institucijama stvarno institucije treba da uzmu u obzir ono što jeste stanje na terenu", kaže Marko Trifković, predsednik Novosadske biciklističke inicijative.

  Prethodne dve godine Novosadska biciklistička inicijativa je uradila mapiranje biciklističkih staza, prilikom koje je uočeno 200 problema. Osim lošeg stanja postojećih staza, iz tog udruženja ukazuju i na nepostojanje staza uz saobraćajnice koje vode ka okolnim naseljima.

  "Jedno je investirati u izgradnju novih biciklističkih staza a drugo je održavati već postojeće, to je stvarno jako bitno, jer ako mi planiramo izgradnju novih biciklističkih staza, a ne održavamo već postojeće, doći ćemo u problem da ćemo i te nove degradirati onda ćemo imati jako puno neupotrebljivih staza", navodi Trifunović.

  Biciklistima remeti vožnju i prekid staza, te nedovoljno prostora da zajedno sa pešacima koriste stazu, pa su primorani da voze kolovozom, što ugrožava njihovu bezbednost.

  "Mislim da su ulice dosta nebezbedne po pitanju toga što fali negde staza ili po pitanju samog dizajna staza i pozicija blizu pešačkih staza ili parkirališta gde dolazi do mnogo konflikta. Bicikl je voziti jednostavno i lako, ali je problem u tome što ljudi moraju da imaju odgovarajuću infrastrukturu bez ikakvih prepreka, bez podignutih ivičnjaka, pešaka koji izlaze, vozača automobila, već da imaju dobru stazu", kaže Vladimir Mrkajić, FTN, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine.

  Umesto da pešaci, biciklisti i vozači motornih automobila psuju jedni druge, uređenost staza i postojanje signalizacije rešilo bi taj problem i za konfliktima ne bi bilo potrebe.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali