VojvodinaCafe - Opštinama 334 miliona za vodosnabdevanje
 • Opštinama 334 miliona za vodosnabdevanje

  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potpisao je ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava, povodom konkursa u oblasti vodosnabdevanja i kanalizacione infrastrukture. Vrednost ugovora je 334 miliona dinara, a prava na ova sredstva ostvarile su 24 opštine sa teritorije AP Vojvodine. Sredstva u visini od 200 miliona dinara namenjena su sufinansiranju izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini, dok je 134 miliona usmereno za kanalizacionu infrastrukturu, prenosi RTV.  "Proteklih deset godina, preko 3,5 milijarde dinara uložili smo u vodovode i kanalizacione sisteme. Mi u Vojvodini imamo pokrivenost vodovodima preko 90 odsto, ali ti vodovodi nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je reč o kanalizacionoj mreži, situacija je lošija. U Vojvodini je jedva preko 30 odsto pokrivenost kanalizacionim sistemima. Na žalost, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je jedini stabilni investitor za ovu oblast na teritoriji cele Autonomne pokrajine Vojvodine, te time značaj ovih konkursa i sredstava dobija samo na važnosti", izjavio je predstavnicima opština pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški.

  Resorni sekretar je istakao da su potrebna velika i sistemska ulaganja u ovu oblast i zato pokrajinski sekretarijat, kao i svake godine do sada udružuje sredstva sa lokalnim samoupravama, kako bi pomogli da se ovaj problem reši na adekvatan način.

  "Ovo je od bitne važnosti ne samo za građane, kojima ćemo pomoći da dobiju kvalitetniju vodu ili kanalizacionu mrežu, već uopšte za ruralni razvoj. Ne možete očekivati razvoj sela i popljoprivrede ukoliko ljudi u 21. veku nemaju vodovod i kanalizaciju u svom selu. I zato smo ove godine dali prioritet vodosnabdevanju i kanalizacionoj mreži u ruralnoj sredini. Pokušali smo da motivišemo lokalne samuprave da upravo apliciraju sa takvom vrstom projekata", kazao je Bogaroški i najavio mogućnost, ukoliko budu pronađena dodatna sredstva, za raspisivanje još jednog ovakvog konkursa APV u septembru.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali