VojvodinaCafe - Tražiće pomoć od UNESCO-a za Hazarsku nekropolu
 • Tražiće pomoć od UNESCO-a za Hazarsku nekropolu

  Predsednik opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac, obratiće se organizaciji Ujedinjenih nacija za zaštitu svetske kulturne baštine UNESCO. Đedovac će od Uneska zatražiti da pošalje svoje stručnjake da obiđu „Hazarsku nekropolu“ kod Čelareva i donesu svoju sud o vrednosti ovog arheološkog nalazišta, koje krije neprocenjive podatke o jednoj u zaborav potonuloj civilizaciji.  Đedovčev dopis uslediće nakon odluke Ministarstva kulture da Hazarsku nekropolu ne predloži za Uneskovu listu svetske kulturne baštine, čime je Ministarstvo izvršilo nedopustiv atak na Republiku Srbiju i njenu kulturnu baštinu, ali i na Bačku Palanku i njene stanovnike, koji žele da sačuvaju i odbrane ovu izuzetnu kulturnu vrednost.

  Zato je Đedovac, uz podršku Opštinskog veća i opštinske uprave doneo odluku da počini predsedan i obrati se direktno Unesku, i zamoliti njihove stručnjake da se upoznaju s dosad otkrivenim artefaktima i arheološkim i naučnim potencijalima nalazišta.

  Đedovac je takođe najavio da će se uz pomoć arheologa koji je pronašao „Hazarsku nekropolu“ obratiti američkim, ruskim i izraelskim institutima za Hazarologiju, i pozvati ih da zajedno odbrane blago svetske vrednosti koje nestaje iz dana u dan.

  "Učinićemo sve da bi sprečili dalje uništavanje nazališta, shvatajući koliko je ono važno za Bačku Palanku i celu Srbiju. Oživljavanje istraživanja treba da dovede do podizanje ugleda Bačke Palanke, Vojvodine i Srbije u međunarodnim okvirima", rekao je Đedovac.

  Podsećanja radi, reč je o arheološkoj atrakciji, koja se može meriti s otkrićem Maču Pikčua, piramida, ili Atlantide. Između Čelareva i Bačke Palanke arheolozi su 1970. godine otrili najveću prestonicu Hazara na svetu. Naselje nestalog, gotovo mitskog naroda, brojalo je oko 30.000 stanovnika, što odgovara broju žitelja današnje Bačke Palanke.

  Naselje je, prema dosadašnjim arhološkim saznanjima dugačko osam kilometara, dok se groblje prostire na oko 100 hektara.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali