VojvodinaCafe - Marijevo je novi prvak sveta u banatskim šorama
 • Marijevo je novi prvak sveta u banatskim šorama

  Ekipa Marijeva novi je prvak sveta u banatskim šorama. U dramatičnom meču finala „Svetskog prvenstva u banatskim šorama”, koje je i ove godine održano u Tomaševcu, Marijevčani su pobedili večite rivale - ekipu Orlovata, i tako osvojili šestu titulu svetskih prvaka. Momci iz Orlovata do sada su pet puta bili prvaci u ovoj drevnoj igri banatskih militara, pa je utoliko bio veći izazov pobediti ih u finalu. U borbi za treće mesto, novosadski „Bećari” savladali su „Mamute” iz Kikinde.  15. Svetsko prvenstvo - plasman:

  1.Marijevo (Tomaševac)
  2.Orlovi (Orlovat)
  3.Bećari (NS)
  4.Mamuti (KI)
  5.Čoke (Tomaševac)
  6.Sakule
  7.Šajkaši (Žabalj)
  8.Sve zvezde (Mokrin)
  9.Đilkoši (PA)
  10.Tomilend (Rumunija)
  11.Kurjaci (Samoš)

  Banatske šore, ili „lopta ne beganje”, stara je čobanska igra loptom i palicom, koja se danas praktikuje u vojvođanskom i rumunskom delu Banata i zaštitni je znak Tomaševca. Šore su igra u kojoj se takmiče dva tima sa po deset igrača. Koristi se krpena loptica, pravljena tako da stane takmičaru u ruku.

  Dobri poznavaoci banatskih šora kažu da ova igra nije nimalo laka, utakmice su napete, sa dosta taktike. Najviše je nalik američkom bejzbolu. U šorama postoje dve baze (u bejzbolu četiri) i lopta se baca u vis (u bejzbolu ispred). Umesto bejzbolki tu su palice od jasenovog drveta ručne izrade.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali