VojvodinaCafe - Usvojena odluka o osnivanju VANUK
 • Usvojena odluka o osnivanju VANUK

  Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su odluku o osnivanju javne ustanove Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), za koju je glasalo 58 poslanika, dok je 14 poslanika bilo protiv. Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je rekao da je Nacrt skupštinske odluke o osnivanju VANUK u skladu sa odlukama Ustavnog suda iz 2012. godine, nakon zakonskih ukidanja ingerencija tadašnje VANU, prenosi radio 021.  Organizacija nove institucije biće drugačija, neće biti zvanja akademika, a od sedam članova upravnog odbora šest će imenovati Pokrajina kao osnivač, a jedan će biti iz redova zaposlenih, obrazložio je Pavlov.

  Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković je rekao da Vojvodina osniva VANUK jer postoji potreba da se pravno uredi ova oblast zbog ubrzanog razvoja nauke, kulture i umetnosti.

  Dušan Jakovljev (LSV) rekao je da ova inicijativa donosi dve stvari, a to je da bi u roku od dve nedelje bilo pokrenuto pitanje ustavnosti i da Ustavni sud više ne bi obarao ovakve odluke, jer počinju pregovori sa EU, a zemlje EU se ponašaju drugačije kada se radi o kulturi, nauci i umetnosti.

  SNS: Nezakonita ustanova

  Sa odlukom se nisu složili i za nju nisu glasali poslanici SPS, SRS, kao ni SNS, a predsednik poslaničke grupe ove stranke Predrag Matejin rekao je da Vojvodina nije nadležna za osnivanje ovakve institucije i da VANUK nije po zakonima Srbije.

  "Vi želite apsolutnu kontrolu nad naukom i umetnošću, ali model za ovakvu inicijativu treba da predlože ljudi iz SANU. Jednog dana, to pitanje neće doći na red pod pritiskom i ucenom, a ovaj predlog je čini mi se blaga ucena dela koalicije Pokrajinske vlade. VANUK je potreban političarima u Vojvodini kao jedan od atributa državnosti pokrajine", kazao je Matejin.

  Poslanici SNS su najavili da će se obratiti Ustavnom sudu povodom ove inicijative.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali