VojvodinaCafe - Festival evropskog filma Palić od 18. jula
 • Festival evropskog filma Palić od 18. jula

  Festival evropskog filma Palić svečano će na Letnjoj pozornici u subotu, 18. jula uveče otvoriti poznati švedski reditelj Roj Anderson (Roy Andersson), najavili su danas organizatori 22. izdanja tog festivala. Andersonu i našem cenjenom autoru Želimiru Žilniku će, neposredno pre toga, biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu.  Nagrade će im uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

  Tokom ceremonije svečanog otvaranja biće predstavljen žiri koji će raditi u sastavu: Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu (drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu), Dome Karukoski, finski reditelj, Agnes Kočiš, mađarska rediteljka, Mira Fornaj, slovačka rediteljka, Sergej Trifunović, srpski glumac i Johanes Kunke, švedski glumac.

  Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju.

  Na ceremoniji će se predstaviti i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari. Članovi tog žirija su: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za "Hollywood Reporter", "Variety" i za British Film Institute, Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 - Vladimir Džudović.

  Publici će se obratiti i Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, kao i Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

  Pre večernjeg otvaranja, popodne će u subotičkom bioskopu "Eurocinema" na Otvorenom univerzitetu biće održane specijalne projekcije dva kratka filma Roja Andersona - "Nešto se dogodilo" i "O slavni svet", nakon kojih će biti upriličen razgovor selektora Petra Mitrića sa poznatim švedskim sineastom pred prisutnom publikom.

  Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić održava se od 18. do 24. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, sa više od 80 filmova u različitim programskim celinama.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali