VojvodinaCafe - Pun gepek voća i povrća za jednu crvenu
 • Pun gepek voća i povrća za jednu crvenu

  Da li ste znali da kilogram paradajza na Kvantaškoj pijaci možete kupiti za samo šesnaest dinara? Iako su cene voća i povrća, kako kažu, na istorijskom minimumu, među tezgama nema većih gužvi. Nezadovoljni su i proizvođači i preprodavci, ali i kupci. Prvi, jer će, kako kažu, jedva izvući ulog, a drugi, jer ne mogu sebi da priušte osnovne namirnice ni po tako niskim cenama. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane, kaže narodna izreka.  Velike vrućine dovele su do naglog sazrevanja voća i povrća, što je dovelo do drastičnog pada cena. Tako na Kvantaškoj pijaci, kažu, za 1.000 dinara možete kupiti pun auto voća i povrća.

  "Luk je 10 dinara, gajba breskvi je prošli vikend bila do 85 do 120 dinara, ljuta paprika 3 dinara, a kilogram prvoklasnog paradajza 16 dinara", priča direktor JKP "Tržnica Miloš Tubić.

  Prodavci, međutim, tvrde da uprkos tako niskim cenama, kupaca nema. Iako svakog jutra donose svežu robu, koja se, ukoliko se ne proda, ili baca, ili "odlazi u rakiju".

  Veće gužve, kažu, stvaraju se tek nakon osam sati uveče, kada su cene voća i povrća i do pet puta manje. Niske cene, objašnjavaju stručnjaci, uslovljene su odnosom ponude i potražnje. U Srbiji se, naime, proizvede preko 2,5 miliona tona povrća, što je duplo više nego što je potrebno, imajući u vidu broj stanovnika.

  Međutim, cene će na tom nivou ostati, prema rečima prodavaca, još najviše dve, tri nedelje. Posle toga, sušni period mogao bi da okrene stvari u drugom smeru.

  "Drastično može da smanji prinos na nivou od minimum 30-40 odsto, a u ekstremno sušnim godinama godinama kada taj period suše traje duže od mesec dana čak i 50-60 procenata, što znači da će se u tom slučaju smanjiti ponuda svežeg povrća na tržištu cene početi drastično da rastu", priča profesor Poljoprivrednog fakulteta Žarko Ilin.

  Osim toga, suša zahteva intenzivnije navodnjavanje, što već u startu može povećati cenu proizvodnje, pa iz rukovodstva Tržnice pozivaju građane da iskoriste priliku i obezbede domaćinstva za period koji dolazi.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali