VojvodinaCafe - Gradište istražuju arheolozi iz Irske i Velsa
    • Gradište istražuju arheolozi iz Irske i Velsa

      Tokom avgusta, drugu godinu zaredom, kikindski Narodni muzej realizuje projekat Revizionih arheoloških istraživanja lokaliteta Gradište, značajnog arheološkog nalazišta iz, pre svega, perioda neolita. Lokalitet se nalazi na teritoriji opštine Kikinda, u ataru mesta Iđoš i proglašen je arheološkim nalazištem od velikog značaja. Pored stručnjaka iz Srbije, iz kikindskog Narodnog muzeja, Balkanološkog instituta SANU, partneri na projektu su stručnjaci i studenti univerziteta u Dablinu i Kardifu.



      Zanimljivo je da su se na lokalitetu Gradište iskopavanja odvijala u nekoliko navrata, i to u dužem vremenskom periodu - počev od 1913. pa do 1972. godine. Realizacija aktuelnog projekta revizionih arheoloških istraživanja trebalo bi da bude nastavljena i narednih godina.

      Na lokalitetu Gradište u toku su istraživanje stambenih objekata, kuća na sektoru tzv. Đuričinog grada, na kome dominiraju nalazi iz perioda neolita, odnosno potiske i vinčanske kulture, kako bi se utvrdila organizacija života u okviru naselja i potvrdili rezultati geomagnetnih snimanja izvedenih prošle godine.

      "Na delu lokaliteta realizuju se iskopavanja unutar bronzanodopske fortifikacije, da bi se utvrdio karakter i namena zanimljivog, monumentalnog građevinskog sistema", kaže mr Neda Mirković Marić, menadžer projekta.

      Dr Barry Molloy, istraživač saradnik Univerzitetskog koledža u Dablinu, kaže da je tokom istraživanja, na lokalitetu realizovana i škola arheologije, pa su deo važnih arheoloških istraživanja studenti sa beogradskog Univerziteta, kao i studenti arheologije Univerziteta u Kardifu i Univerzitetskog koledža u Dablinu.

      Višeslojni lokalitet Gradište proglašen je za arheološko nalazište od velikog značaja, a realizaciju tog projekta finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)