VojvodinaCafe - 30. "Dani piva" od 26. do 30. avgusta u Zrenjaninu
 • 30. "Dani piva" od 26. do 30. avgusta u Zrenjaninu

  Tradicionalna, 30. manifestacija "Dani piva" u Zrenjaninu biće održana od 26. do 30. avgusta, najavio je danas organizacioni odbor. Programi će se održavati istovremeno na dva trga, na dve bine: na Žitnom trgu, kao prethodnih godina, a sada i na renoviranom Trgu slobode, navodi se u saopštenju.Uz široku ponudu najboljih domaćih i inostranih pivskih brendova, ali i čuvene banatske gastronomske specijalitete, pripremljen je muzički program za različite uzraste i ukuse.  Najavljeni su nastupi Svetlane Ražnatović, Željka Joksimovića, YU grupe, Zvonka Bogdana, Kerbera, Amadeus benda, a specijalni gost ovogodišnje manifestacije biće Zrenjaninska filharmonija.  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da je ta manifestacija pažljivo pripremljena, a da ono što je izdvaja od drugih su tradicija, prijateljstvo, gostoprimstvo i pozitivna energija celog grada.

  Manifestacija je čuvena po negovanju i uvažavanju specifičnosti naroda sa područja Banata, te postiže jedan od svojih primarnih ciljeva, multikulturalnost, kaže Janjić.

  U sklopu manifestacije ustanove kulture prezentovaće niz kulturno-umetničke sadržaja, zanimljivu ulogu imaće i brojni sportisti, a očekuje se i rekordan broj gostiju, iz zemlje i regiona.

  Protest zbog izvođača na Danima piva

  Nekoliko organizacija civilnog društva iz Zrenjanina uputilo je danas gradskim čelnicima i lokalnim odbornicima protest povodom najavljenih troškova za izvođače koji će nastupati na predstojećim Danima piva.

  U pismu koje je dostavljeno i medijima, a koje su potpisali Panonska aktivistička organizacija - PAOR, Udruženje za radna prava žena Roza, Umetnička asocijacija - UA, Centar za decu i mlade - Maštalište i Centar za razvoj civilnog društva - CRCD, ocenjuje se da je odlukama o izboru najavljenih izvođača za koncerte koji će se održati tokom manifestacije ozbiljno ugrožena uloga i volja građana, kao i da su odluke o nameni trošenja novca iz gradskog budžeta pogrešne i neosnovane.

  "To u ovom slučaju izbora izvođača za Dane piva nije bila građanska volja, niti javni interes u odnosu na lokalne potrebe i alarmantno socijalno stanje sa kojim se suočava većina građana", poručile su zrenjaninske NVO.

  U protestnom pismu se dodaje da su se organizatori manifestacije vodili autoritarnim odlukama, samovoljom, ličnim i partijskim interesima. "Jedino što ste bili u obavezi da 'nametnete' odnosno da incirate, bez prethodno preispitane volje i izbora građana, jeste kultura, etika, solidarnost i prioriteti u odnosu na tekuće društvene potrebe i javni interes", navele su NVO.

  Aktivisti su dodali da zahtevaju preispitivanje odluka i ispravljanje grešaka, dok je još pravo vreme za to. "Ovo se odnosi na vaše odluke ili podršku odlukama koje se odnose na izbor najavljenih izvođača i izvođačica, za koncerte koji se trebaju održati tokom ovogodišnje manifestacije Dani piva i za čije ste honorare iz budžeta građana izdvojili 180 hiljada evra", poručili su aktivisti predstavnicima lokalne samouprave.

  Oni su podsetili na probleme sa vodom, koja je u Zrenjaninu zabranjena za piće, nezaposlenost i socijalne probleme radnika propalih preduzeća.

  "U ostale socijalne probleme i potrebe vi imate još bolji uvid, pa vas molimo da se u odnosu na to vodite kao javnim interesom. Najavljeni koncerti izvođača i izvođačica za manifestaciju Dani piva nisu u skladu sa potrebama niti javnim interesom Zrenjanina i njegovih građana i građanki. Ovo se posebno odnosi na najavljene centralne nastupe Svetlane Ražnatović, Željka Joksimovića i bliskih izabranih pop, folk izvođača", ocenjuje se u pismu.

  Njihovi nastupi, dodaje se, odraziće se na već ionako ugrožen gradski budžet, "koji se prazni lošim usmeravanjem i odlukama".

  NVO su ocenile i da manifestacija Dani piva, kao masovno okupljanje, zavređuje ozbiljan pristup, u službi i u javnom interesu podizanja kulture i kulturnih kapaciteta, a ne suprotno, u kojem interes jedino imaju oni kojima će ta manifestacija doneti najviše zarade i koristi, a da to nisu građani.

  "Kao donosici odluka mogli ste se voditi javnim interesom i navedenim potrebama, a u odnosu na to ste mogli doneti i važnu odluku da na primer ove godine neće biti izvođača i izvođačica čiji troškovi nastupa prazne gradski budžet. Pored toga mogli ste pozvati na solidarnost i pozvati izvođače koji bi se odrekli svojih honorara u cilju pomoći građanima Zrenjanina, da reše osnovne socijalne probleme i potrebe sa kojima se suočavaju svaki dan. Vama su te mogućnosti za odlučivanje u javnom interesu bile poznate. Ipak ste doneli pogubne odluke kako za budžet, tako i za kulturnu pozadinu značaja ove manifestacije u Zrenjaninu", navodi se u pismu zrenjaninskih NVO.

  Aktivisti su kritikovali i izbor Svetlane Ražnatović, ocenjujući da ona ne zavređuje da se postavi u neki vrednosni niti kulturni obrazac, niti da joj se omogući nastup u Zrenjaninu.

  "Njena društvena i javna uloga i odgovornost potpuno su jasni i nedvosmisleni. Vrsta muzike, javni nastup i istorijska uloga navedene izvođačice dovoljno govore u prilog oštrom protestu koji upućujemo. Ova folk pevačica, 'estradna umetnica' svoju karijeru je počela i unapredila tokom krvavih devedesetih godina", dodaje se u protestnom pismu.

  U njemu se ističe da je Ražnatović supruga Željka Ražnatovića, koji je direktno učestvovao u ratu devedesetih, koji je profitirao baveći se kriminalom, te da je protiv njega podignuto i nekoliko međunarodnih poternica i tužbi za ratne zločine.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od ZR77
   ZR77 -
   Kakav užas od programa!!!! Ceca je za zatvor, a ne za Dane piva. Amadeus, OK i ostali, pa šta je to??? Zvonko Bogdan u istoj rečenici sa njima???
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali