VojvodinaCafe - Manifestacija "Inspiriši slobodu" u Bačkoj Palanci
 • Manifestacija "Inspiriši slobodu" u Bačkoj Palanci

  Na platou u centru Bačka Palanke, u petak 28. avgusta u periodu od 19 do 23 časa, održaće se manifestacija "Inspiriši slobodu". Organizator je Omladinski klub Bačke Palanke i Centar za omladinski rad iz Novog Sada, koji koordinira sutrašnju akciju u 17 gradova Srbije. Mladi, kao i građani i građanke Bačke Palanke, imaće priliku da pokažu svoje znanje u kvizu, učestvuju u javnom igranju društvenih igara, eksperimentima sa hemijskim elementima i BodyArt-u (crtanje po licu).  Programom je predviđeno i fotografisanje zainteresovanih. Fotografije će se postavljati na Tweet Wall-u zajedno sa fotografijama iz ostalih gradova u kojima će se realizovati akcija, kaže se u najavi.

  Osnovni cilj aktivnosti je promocija zdravih stilova života, kao i ukazivanje na problem konzumacije alkohola među mladima.

  Manifestaciju u Bačkoj Palanci podržali su: Knjižara "Maša", Euro Office Sop DOO, Štamparija "Foto Uno" Europa Promet 2000, Crveni krst Bačka Palanka, Gimnazija "20. oktobar" Bačka Palanka.

  Javne akcije u okviru programa "Lažna sloboda – životni stil bez alkohola" održaće se u petak 28. avgusta u Kikindi, Sjenici, Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Boru, Loznici, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Somboru, Bačkoj Palanci, Bečeju, Kragujevcu, Pančevu, Pirotu i Požarevcu.

  Javne akcije se organizuju od strane neformalne mreže 26 udruženja mladih i za mlade, kao i kancelarija za mlade, pod koordinacijom Centra za omladinski rad. Celokupan događaj je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta i švedske organizacije IOGT–NTO.

  Kroz akcije će biti podržana i internacionalna kampanja „Inspiriši slobodu- zajedno za žene i devojke", čiji je cilj promovisanje prava devojčica i žena, kao i zaustavljanje rodno zasnovanog nasilje uzrokovanog konzumacijom alkohola.

  Prema istraživanju "Položaj i potrebe mladih u Srbiji", koje je rađeno za potrebe Ministarstva omladine i sporta (2014), 49 procenata mladih koji su učestvovali u straživanju je kozumiralo alkohol u proteklih 30 dana, od čega je 62,1 procenata muškaraca, a 35,9 procenata žena. Skoro polovina mladih (48.5 procenata) najčešće pije vikendom kada izlaze u grad sa društvom, i to najčešće čine srednjoškolci od 15-19 godina (59,6 procenata).

  Konzumacija alkohola je uslovljena društvenim normama i medijskim porukama od strane alkohol industrije na osnovu kojih nastaju mitovi o uticaju alkohola. Najčešći mitovi kod mladih su da je alkohol zaslužan za dobru zabavu, da podiže samopozdanje, kao i da doprinosi seksualnom uzbuđenju i uspehu. Problemi koje alkohol direktno ili indirektno prouzrokuje su: narušavanje normalnog fizičkog i psihičkog razvoja, antisocijalno ponašanje, adolescentska trudnoća, polno prenosive bolesti, prerana smrt, itd.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali