VojvodinaCafe - Otvara se opservatorija u Vojvodini
 • Otvara se opservatorija u Vojvodini

  Amaterska astronomija u Vojvodini i celoj Srbiji ovog meseca postaće bogatija za jednu opservatopriju. U subotu, 12. septembra u Mladenovu (selo 50 kilometara zapadno od Novog Sada) biće otvorena astronomska opservatorija Astronomskog društva „Kosmos“ iz Novog Sada. Predsednik ovog društva, Miloš Gagić, za otvaranje najvljuje interesantan program.  - Biće to po svemu sudeći izuzetna manifestacija na kojoj očekujemo više od sto gostiju - kaže Gagić. - Program je zanimljiv i sastoji se od predavanja i razgovora sa gostima, nakon čega na red dolazi javno astronomsko posmatranje nebeskih objekata. Astronomska društva iz Novog Sada i Bačke Palanke doneće desetak svojih teskopa koji će biti postavljeni na travnjak ispred opservatorije. Mesna zajednica "Mladeonovi" je obećala da će za ovo osmatranje biti isključena ulična rasveta, a saobraćaj u toj ulici biće zatvoren. Planiramo da tokom posmatranja dva naša saradnika putem razglasa komentarišu izgled neba, a imaćemo i poseban teleskop za astrofotgrafiju i svi koji budu to želeli moći će svojim fotoaparatom da naprave sebi svoju, možda i prvu, astrofotgrafiju - kaže Gagić i nastavlja - Zbog toga, pozivamo sve da ponesu svoje fotoparate, a i svoju astrononsku oipremu, dvogleda i slično i pridruže nam se na ovom osmatranju.

  Organizatori ovog događaja su astronomska društva "Kosmos", "Novi Sad" i Lira svi iz Novog Sada i astronomsko društvo "Univerzum" iz Bačke Palake".

  Program:

  - 18 h „Kratko putovanje kroz svemir“, prof. dr Dušan Mrđa i Aleksandar Zorkić

  Tokom virtuelnog putovanja publika će posetiti sve delove sunčevog sistema, Sunce, planete i satelite, a nakon toga svi kreću u galaktički krak i dalje, mnogo dalje, do susednih galaksije i kraja svemira.

  - 20 h Javno posmatranje, fotografisanje nebeskih objekata.

  Tokom posmatranja predviđeno je da dva saradnika, Janko Mravik i Ratko Miljkovac komentarišu izgled neba te tako navode posmatrače na najintersantnije objekta. U dobrom položaju od planeta biće Saturn, a od objekata dubokog neba Dambel...

  - Koktel.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali