VojvodinaCafe - U Ravnom Selu iz slavine teče barska voda
 • U Ravnom Selu iz slavine teče barska voda

  Udruženje građana "Spona" u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, uputiće nadležnima peticiju sa potpisima meštana, koji zahtevaju da im se u domaćinstvima obezbedi zdrava pijaća voda. Prema rečima predsednika UG "Spona" Saše Mirkovića, biće podneta i tužba protiv JKP "Standard" u Vrbasu zbog toga što građanima isporučuje vodu "koja je lošijeg kvaliteta i od tehničke vode", prenose Novosti.  - Voda je u Ravnom Selu zabranjena je za upotrebu još od 2006. godine, a prema rezultatima instituta u Nemačkoj, gde je upućena na analizu po zahtevu porodice koja je nameravala da otvori firmu za pravljenje kolača, iz kućnih slavina u Ravnom Selu teče - barska voda! Od "Standarda" ćemo tražiti da obešteti građane kojima već devet godina naplaćuje štetnu vodu, koja im stvara i zdravstvene probleme - ističe Mirković.

  Sa tribine koju je "Spona" organizovala o kvalitetu vode za piće potekla je i inicijativa za osnivanje javnog komunalnog preduzeća pri Mesnoj zajednici.

  - "Standard" ne ispunjava obavezu da Savetu MZ dostavlja svoj godišnji finansijski izveštaj i da deo novca ulaže u seosku vodovodnu mrežu. Savet MZ nijednom dosad nije konsultovan kad je povećavana cena vode. Iako isporučuje neispravnu vodu, "Standard" je dosad isključio iz mreže više od 50 domaćinstava koja nisu platila račune. Iskopčana su socijalno ugrožena domaćinstva i ona koja ne mogu da se brane. Zbog svega toga zahtevaćemo da se bunari, koji su građeni novcem od samodoprinosa, vrate u vlasništvo MZ - obrazlaže Mirković.

  Doskorašnji zamenik direktora JKP "Standard" Ivan Kankaraš, koji je po struci pravnik, odgovara da ne postoji zakonska obaveza podnošenja izveštaja o poslovanju i predloga za povećanje cena komunalnih usluga mesnim zajednicama, nego isključivo Skupštini opštine.

  Radomir Čurović, dosadašnji direktor "Standarda" i v. d. direktora novog JKP "Komunalac", koje preuzima distribuciju vode, potvrđuje da je voda iz vodovoda u Ravnom Selu zabranjena za piće zbog viška arsena, ali naglašava da je "Standard" obezbedio zdravu vodu sa eko-česme.

  - Lokalna samouprava će zajedno sa pokrajinom uskoro izgraditi još jednu eko-česmu u Ravnom Selu, u saradnji sa firmom "Enviroteč" iz Kikinde. Voda iz vodovoda je bakteriološki ispravna i može da se koristi za kuvanje, održavanje lične higijene i ostale potrebe. Zbog toga su građani obavezni da je plaćaju. Voda u Ravnom Selu i ostalim selima u opštini ima slabiji kvalitet nego u Vrbasu, ali je zato i za 30 odsto jeftinija. Uzbunu dižu i pišu peticiju oni koji su na spisku dužnika - odgovara Čurović.

  Podršku udruženju "Spona" u Ravnom Selu pružilo je UG "Nada za Savino Selo", koje zajedno sa 303 domaćinstva vodi sudski spor sa JKP "Standard". - Podneli smo tužbu zbog isporuke i naplate hemijski i biološki neispravne vode i neispravnih vodomera. Eko-česma ne može biti alternativa, jer je JKP "Standard" dužno da isporučuje pijaću vodu na kućnu adresu - kaže predsednik UG "Nada za Savino Selo" Žarko Gavrilov.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali